Toetsing arbeidsmarktbeleid

Alle gemeenten zouden hun eigen arbeidsmarktbeleid voortdurend moeten laten toetsen en vergelijken door een speciaal daarvoor in het leven te roepen benchmarkteam. Op die manier kunnen ze ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

Dat zei prof. dr. E. Bomhoff van het onafhankelijke sociaal-economische onderzoeksinstituut Nyfer woensdag in Helmond. Hij hield op verzoek van die gemeente het arbeidsmarktbeleid van de vijf grootste Brabantse plaatsen tegen het licht. Hoewel alle gemeenten sinds 1996 mensen met een bijstandsuitkering moeten stimuleren om weer te gaan werken, is het volgens Bomhoff onduidelijk wat ze op dat vlak presteren.

Bomhoff ontdekte grote onderlinge verschillen. Zo investeert Tilburg uit de eigen middelen 643 gulden per persoon om mensen met een uitkering aan een baan te helpen en Helmond maar 122 gulden. Toch is in Helmond veel meer geld per cliënt beschikbaar, namelijk 2417 gulden. Dat komt omdat Helmond meer geld krijgt uit een Europees fonds dan de andere gemeenten. (ANP)