Teken des tijds

DE SAMENSTELLING van de Dow Jones-index, de bekendste beursindex ter wereld, wordt aangepast. Enkele traditionele industrieën gaan er uit en technologiebedrijven komen er in, waardoor de Dow Jones een betere weerspiegeling zal geven van de stand van de Amerikaanse economie.

De Dow Jones-index is samengesteld uit dertig ondernemingen. Voor ieder bedrijf dat aan de index wordt toegevoegd, moet er dus één afvallen. De nieuwkomers – Microsoft, Intel, SBC Communications en Home Depot – zijn bedrijven in software, chipsfabricage, telecom en woninginrichting. De afvallers – Chevron, Sears, Goodyear en Union Carbide – zijn een olieconcern, een grootwinkelbedrijf, een autobandenfabriek en een chemieconcern. Het zijn allemaal ondernemingen met wereldbekende namen en een roemrijke geschiedenis.

De verschuiving is een teken des tijds. Industrieën die kenmerkend waren voor de tweede industriële revolutie, gebaseerd op chemie, elektriciteit en de verbrandingsmotor, maken plaats voor ondernemingen die groot zijn geworden in het huidige ICT-tijdperk van informatie- en communicatietechnologie en consumentenbestedingen.

GROF GEZEGD duurde het tijdperk van de eerste industriële revolutie, die van stoom, textiel en spoor, van 1780 tot 1880, van de tweede van 1880 tot 1980, en is nu het tijdperk van de derde industriële revolutie begonnen. De wereld staat nog maar aan het begin van het besef hoe groot de veranderingen zijn die deze nieuwe bedrijven in de ICT-sector met zich mee brengen.