Sluiproutes naar Feyenoord

Honderden Grenzschutzbeambten, zestienhonderd agenten in de binnenstad van Dortmund. Toch lukte het Feyenoordaanhangers de wedstrijd tegen Borussia te bezoeken.

,,Dit is de ultieme kick'', zegt Feyenoord-fan Frank (23) uit Twello. Met zijn vriend Wouter loopt hij vak 63 van het Westfalenstadion uit. ,,Wat is er nou mooier dan hier onze jongens te steunen, terwijl Van den Herik het verboden heeft?''

Feyenoord-aanhangers die gisteren de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund wilden bezoeken, hadden heel wat hindernissen te overwinnen. Uit vrees voor rellen hadden de Duitse autoriteiten tweeduizend man politie op de been gebracht.

Feyenoorders die met de auto probeerden de grens over te komen, reden recht in de armen van de Bundesgrenzschutz, die achter Arnhem, Nijmegen en Venlo de weg had afgezet. Rond het Westfalenstadion en in de binnenstad van Dortmund zag het groen van de pelotons mobiele eenheid.

De angst voor `Europa's gevaarlijkste hooligans' zit diep. ,,Natuurlijk'', zegt Borussia-fan Olliver Purm op weg naar de wedstrijd, ,,als ze zelfs tijdens hun eigen kampioensfeest in Rotterdam voor dertig miljoen aan vernielingen aanrichten, dan moet het wel heel erg zijn.'' Ook in Duitsland zelf hebben Feyenoord-hooligans hun reputatie waargemaakt. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Leverkusen op 30 januari van dit jaar sloopten Feyenoorders alles wat ze tegenkwamen. De Duitse voetbalbond legde 1.100 aanhangers een algemeen stadionverbod op. De Europese voetbalbond Uefa dreigde Feyenoord bij herhaling uit te sluiten van Europese wedstrijden. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik besloot daarop fans te verbieden de club in het buitenland achterna te reizen. Supporters die in Dortmund worden betrapt, mogen de Kuip niet meer in, dreigde Van den Herik.

Vlak na Venlo rijden de auto's bij het Duitse plaatsje Straelen in een file. `Reinigung' knippert een driehoekig bord langs de weg. Achter de oranje wagens van de wegwerkers staan de groene busjes van de politie verdekt opgesteld. Een donkerblauwe Ford Sierra met vier Nederlanders wordt met het bord `Halt Polizei' tot stoppen gedwongen. ,,Ze voldoen aan het profiel van de hooligan'', zegt hoofdcommissaris Martin Redlefsen. ,,Dat kun je zien, als je een beetje ervaring hebt.'' Een Nederlands kenteken en een jong uiterlijk helpt al aardig. De rest is ,,een kwestie van ervaring''.

Tim, Patrick en hun twee vrienden, allen uit Krimpen aan den IJssel, zitten wat lacherig in hun auto. ,,Hooligans? Welnee. We gaan naar onze oma in Uerdingen'', zegt Tim. ,,Bovendien ben ik voor Sparta.'' Ondertussen trekt de grenspolitie hun paspoorten na. Direct na de rellen in Leverkusen werden 1.100 Feyenoorders gearresteerd, gefotografeerd en geregistreerd. ,,We denken dat we daarmee een compleet overzicht hebben van de Feyenoord-hooligans'', zegt hoofdcommissaris Redlefsen. ,,Diegenen die op de onze lijst voorkomen mogen hier niet verder.''

Een van de vrienden van Tim en Patrick was erbij in Leverkusen, zo blijkt na een half uur. Met zachte hand wordt de enigszins beduusde jongen in de boeien geslagen. Net als acht andere Feyenoord-aanhangers zal hij de avond doorbrengen op het politiebureau van het grensplaatsje Straelen. ,,Om een uur of negen laten we ze weer lopen'', zegt Redlefsen. ,,Dan zijn ze toch te laat voor de wedstrijd.'' De politiecommissaris is redelijk content over het verloop van de actie. En passant is 1,4 kilo heroïne in beslag is genomen bij een drugskoerier die iets te veel op een hooligan leek, vertelt Redlefsen. ,,Maar een echt succes is het pas als het bij de wedstrijd rustig blijft.''

Aan de Kampstrasse, midden in het centrum van Dortmund, hangen de agenten van de mobiele eenheid wat verveeld rond. Welgeteld één Feyenoord-supporter is dan in het centrum gesignaleerd. De man is direct opgepakt, vertelt Oberkommissar Lorentz, niet omdat de man een strafbaar feit pleegde, maar vanwege zijn uiterlijk. ,,Volgens onze inschatting was zijn geweldspotentieel hoog genoeg om hem vast te zetten tijdens de wedstrijd.'' In Dortmund worden in totaal 59 supporters opgepakt, 52 Duitsers en 7 Nederlanders.

Even nadat Peter van Vossen de gelijkmaker voor Feyenoord heeft gescoord klinkt in een hoekje van het Westfalenstadion opeens `het hand in hand kameraden'. Ondanks het strikte verbod van Dortmund om kaarten aan Nederlanders te verkopen zijn enkele tientallen Feyenoord-aanhangers er toch in geslaagd een kaartje te bemachtigen.

Degenen die bij de toegangscontrole zijn betrapt op hun slechte Duits zijn door de stewards in vak 63 bijelkaar gezet bewaakt door een vijftigtal ME'ers.

Maurice Westerwoudt, hoofd veiligheidszaken bij Feyenoord, ontkent dat er veel Feyenoorders bij de wedstrijd zijn geweest. De ,,hooguit vijf'' supporters die volgens hem zijn binnengekomen, hangt een stadionverbod boven het hoofd. ,,Van den Herik heeft dat meerdere malen gezegd.'' Frank en Wouter (,,Wij zijn echte supporters'') hebben hun auto na twee zware controles in Gelsenkirchen aan de kant gezet en zijn per trein verder gereisd. De kaartjes voor de wedstrijd hebben ze gekocht op de zwarte markt bij het stadion. Bang voor een stadionverbod zijn ze niet. ,,Dan kopen we gewoon een nieuwe seizoenkaart op een andere naam.'' Cor en Wim uit Den Bosch zijn met hun auto aangehouden bij Nijmegen. Omdat ze niet op de `Leverkusen-lijs' stonden mochten ze door. Cor: ,,We hebben gezegd dat we modeltreintjes in Duitsland gingen kopen.''

Tot een half uur na de wedstrijd wordt de Feyenoord-aanhang vastgehouden in vak 63. Daarna lopen de als normale mensen vermomde supporters triomfantelijk naar buiten. Onder hen ook Tim, Patrick en hun vriend uit Krimpen aan den IJssel, breeduit lachend. ,,Nog even onze maat ophalen aan de grens,'' roept Tim. Ondanks het gelijke spel heeft Frank een overwinningsgevoel. ,,Feyenoorders zijn overal. Niemand houdt ons tegen.''

    • Steven Derix
    • Koen Greven