Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Trouw-journalist Willem Breedveld en politicoloog Peter Bootsma onthullen in hun vandaag verschenen boek over het rooms-rode kabinet-Den Uyl De Verbeelding aan de Macht nieuwe details over de Lockheed-affaire. Ook een reportage over `geurhonden' van de politie die het niet altijd bij het juiste eind hebben. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage uit Tunesië waar ondanks de verkiezingen van afgelopen weekeinde politiek andersdenkenden nog steeds van hun vrijheid worden beroofd. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Eveneens aandacht voor het boek De Verbeelding aan de Macht van W. Breedveld en P. Bootsma met o.a. reacties van de toenmalige ministers. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

The Paths of Genius. In deze aflevering worden niet alleen briljante genieën onder de loep genomen maar wordt ook gekeken naar hoe Hitler zijn gave misbruikte. NGC. 19.00-20.00u.

Histories: Kongolese vertelligen. Serie historische documentaires over de voormalige Belgische kolonie Kongo, een zwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis. Over de laatste zes maanden uit het leven van Lumumba en de omstandigheden waarin hij met twee medestanders in januari 1961 werd vermoord. Canvas, 20.55-21.45u.

Antenne: Een Jaar na Mitch. Reportage uit Nicaragua waarin met overlevenden, de burgemeester van Posoltega en president Arnoldo Aleman teruggekeken wordt op de verwoestende werking van de orkaan Mitch een jaar geleden. TV2, 21.38-22.03u.

Balkan – Gewalt ohne Ende? Slot van een tweeluik over de NAVO-bombardementen op Kosovo. Vanavond geven deelnemers en slachtoffers van de eerste bombardementen hun ervaringen weer. ARD, 21.45-22.30u.

RTL Dossier: Het vrouwelijk orgasme. Aan de hand van de verhalen van vrouwen en de bevindingen van enkele deskundigen op het gebied van orgasmes wordt inzicht gegeven in de plezierbeleving van vrouwen. RTL4, 22.00-23.00u.

Horizon. Over de hardnekkige mythe over de verdwenen beschaving van Atlantis. BBC2, 22.30-23.20u.

Oog in oog. Reportage over het thuisbevallen. Nederland is het enige Westerse land waar thuis bevallen de gewoonste zaak van de wereld is. Ook aandacht voor de oplevering van nieuwbouwhuizen die gemiddeld 23 gebreken tellen. De koper staat vaak machteloos. Net5, 22.30-23.15u.

Kwintessens. Nieuwe serie afleveringen waarin wetenschappers het publiek meenemen op hun zoektocht naar de grenzen van het weten. In deze aflevering gaat de economie- en cultuur-professor Arjo Klamer op zoek naar de economie in het sociaal-culturele circuit. TV2, 23.45-0.10u.

MUZIEK

2 meter sessies. Optredens van de Engelse bands Radiohead, Kula Shaker, Ocean Colour Scene, Suede en The Levellers. RTL5, 22.15-22.45u.

Muziekspecial: Roméo. Aandacht voor de r&b-jongensgroep Roméo. Veronica, 23.25-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met roddelkoningin, uitgeefster en literair agente Lucianne Goldberg over haar betrokkenheid in het Lewinsky-schandaal. Zij zette Linda Tripp aan tot het opnemen van telefoon-gesprekken met Monica Lewinsky. BBC World, 20.30-21.00u.

Rondom tien. Discussie met deskundigen, ouders en zwangere vrouwen over de toename van prenataal onderzoek. Centraal staat de vraag of alle zwangere vrouwen via bloedtest of echo onderzocht moeten worden op afwijkingen van hun ongeboren kind. Ned.1, 21.56-22.41u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met ex-fractievoorzitter van het CDA Elco Brinkman en tegenwoordig voorzitter van de werkgevers in de bouw. Ook een gesprek met en optreden van de Belgische zanger Raymond van 't Groenewoud. RTL4, 23.00-23.45u.

FILM

. Go Now (Michael Winterbottom, 1995, Engeland). Bejubelde regisseur van Butterfly Kiss en Welcome to Sarajevo maakte een verfrissende, door de BBC geproduceerde, tragikomedie over een amateur-voetballer (Robert Carlyle) die MS krijgt, en zijn vriendin (Jane Aubrey). Is wel omschreven als `een film over een driehoeksverhouding, met MS als derde speler'. Ned.3, 20.20-21.45u.

Mrs. Winterbourne (Richard Benjamin, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Waterland (Stephen Gyllenhaal, 1992, Engeland/VS). Adaptatie van `onverfilmbare' roman van Graham Swift door de regisseur van Paris Trout. Met Jeremy Irons als de wanhopige geschiedenisleraar die zijn leerlingen verhaalt over zijn traumatische jeugd in de Britse streek The Fens. Sinead Cusack speelt zijn getourmenteerde vrouw. ZDF, 24.00-1.30u., nagesynchroniseerd.

The Miracle (Neil Jordan, 1991, Ierland). Even kleinschalig als gevoelig en literair drama van de latere regisseur van The Crying Game en The Butcher Boy traceert op de romantische fantasieën en dagdromen van twee tieners in een Iers kustplaatsje. De uit het niets opgedoken, mysterieuze Amerikaanse actrice (Beverly D'Angelo) zou wel eens de doodgewaande moeder van een van hen kunnen zijn. ARD, 1.05-2.40u., nagesynchroniseerd.

Ferien auf Immenhof (Hermann Leitner, 1957, West-Duitsland). Laatste van drie Heimatfilms rond een tot pony-hotel verbouwde boerderij. Morgen, ZDF, 14.30-16.00u.

Campbell's Kingdom (Ralph Thomas, 1957, Engeland). Weelderige avonturenfilm tegen decor van Rocky Mountains. Landeigenaar Dirk Bogarde ziet zich geconfronteerd met dubieuze aannemer Stanley Baker, die graag een dam zou willen bouwen. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u.