Selectie Muziek

Franse Muziek

Het Haags Gemeentemuseum organiseert voor het eerst een serie concerten in de gerenoveerde hal van het museumgebouw van architect Berlage. De drie concerten brengen Franse muziek uit de tijd tot de Franse revolutie van 1789. Revolutie en muziekbeoefening kruisten elkaar bij de uitvoering van het prototype voor de guillotine, de flitsende scherpe valbijl die door Dr. Guillotin was ontworpen als humaan middel voor uitvoering van de doodstraf. De eerste guillotine werd gebouwd door de Duitse, in Parijs werkende klavecimbelbouwer Tobias Schmidt, die daarvoor 824 livres vroeg, de prijs van een mooi klavecimbel. Later werden koning Lodewijk XVI en koningin Marie Antoinette op deze wijze onthoofd. Op 2 nov 20u speelt de luitist Fred Jacobs muziek van Mouton, Gaultier en de Visée. Op 25 nov 20u spelen fagottist Frans Robert Berkhout, celliste Lucia Swarts en klavecinist Menno van Delft muziek van oa Boismortier, Devienne, Balbastre en Rameau. Op 9 dec 20u speelt de klavecinist Gustav Leonhardt muziek van oa Rameau, Forgueray en Duphly. De toegang is 25 gulden per concert, een abonnement 60 gulden. Kassa Gemeentemuseum: di t/m zo 11-17u. Res 070-3381111.

Ronald Brautigam

Het Amsterdamse Concertgebouw presenteert in de Kleine Zaal een weekeinde met pianist Ronald Brautigam. Op 29 okt treedt hij op met het ensemble Hausmusik in de Sonate in E van Sperger voor contrabas en piano; in het Tweede pianokwartet van Mendelssohn en het Forellenkwintet van Schubert. 30 okt 14u15 geeft Brautigam een masterclass in het spelen van Mozarts sonates op de fortepiano. 31 okt 20u15 speelt Brautigam met het Fodor Kwintet muziek van Beethoven, Smit, Milhaud en Mozart.

Three Baritone Saxophone Band

Een baritonsax is een loodzwaar apparaat, daarom besloten Ronnie Cuber, Howard Johnson en Gary Smulyan hun krachten te bundelen. Ze worden begeleid door Dennis Erwin op bas en Joe Farnsworth op drums. 28 okt BIMhuis Amsterdam.

Michael Brecker

Hij is te horen op honderden (pop)cd's maar maakte slechts enkele platen op eigen naam: tenorsaxofonist Michael Brecker. Om zijn (jazz)cd Time is of the Essence te promoten treedt hij op met drummer Idris Muhammed en organist Larry Goldings. 3 nov Nighttown Rotterdam.