Selectie Musea

Bestek

Met mes en vork eten moet voor onze voorouders een hele klus zijn geweest. Het bestek uit begin deze eeuw was groot, robuust en zwaar. Na de oorlog wordt bestek speelser, lichter, smaller, soms zelfs zo minimalistisch dat je je afvraagt hoe je zo'n lepel of vork naar je mond zou moeten brengen. De Italiaanse designproducent Giorgetti heeft bij Casanu Interieurarchitectuur in Bennebroek (bij Haarlem) een informatieve en overzichtelijke expositie ingericht met vijfhonderd stuks bestek. Niet alleen fraai tafelzilver, maar ook reisbestek, wegwerpbestek - dat zo mooi is dat je het in een vitrine zou willen leggen - en bestek voor gehandicapten.

Tentoonstelling Posate (tafelbestek), Casanu Interieurarchitectuur bv, Rijksstraatweg 8, Bennebroek. T/m 14 nov.

Di t/m vr 9-18u, za 10-17u. Toegang gratis.

Hollywood

Het diepe groen van het zware fluweel is enigszins verbleekt, maar het goud van de gordijnkwasten is nog nauwelijks dof te noemen. Deze gordijnjurk werd door een totaal berooide Scarlett O'Hara gedragen in Gone with the Wind en is samen met ruim dertig kostuums uit grote historische films die Hollywood tussen 1930 en 1970 produceerde, te zien op de tentoonstelling Hollywood - Verkleed verleden in de Modegalerij van het Haags Gemeentemuseum. De filmkostuums op de expositie worden vergezeld door kledingstukken uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum uit de periode waarin de film zich afspeelt.

Hollywood - Verkleed verleden, Hollywoodkostuums uit historische kostuumfilms vergezeld door mode uit het Haags Gemeentemuseum uit die tijd t/m 19 maart in de Modegalerij van het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Classicisme

Het idee van de expositie over Hollands Classicisme met ruim zestig werken komt van de Utrechtse kunsthistoricus Albert Blankert, die al jaren oproept tot herwaardering van deze `vergeten' richting in de Nederlandse schilderkunst. Maar wat is nu eigenlijk classicisme? Na lezing van de catalogus en het zien van de expositie zou je kunnen zeggen dat de voorstellingen bijna alle verhalend van aard zijn, met als thema's de mythologie, de bijbel of de meer recente geschiedenis hebben. En ook wordt niet de alledaagse, zichtbare werkelijkheid weergegeven, maar een geïdealiseerde werkelijkheid. Zo zien we op de expositie in Museum Boijmans Van Beuningen uitgewogen voorstellingen, zorgvuldig en beheerst opgebouwd in koele tinten, weinig dramatisch en glad geschilderd. Het bestrijkt een periode van ongeveer 1610, toen in Haarlem, de bakermat van het classicisme, Hendrick Goltzius na een reis door Italië zijn eerste classicistische werk voltooide, tot het eind van die eeuw, toen Adriaen van der Werff in Rotterdam en Gerard Lairesse in Amsterdam triomfen vierden.

Hollands Classicisme. Het andere gezicht van de Gouden Eeuw t/m 9 jan in Museum Boijmans van Beuningen, Museumaprk, Rotterdam. In Boijmans is tegelijkertijd de tentoonstelling `Veelzijdige Talenten' te zien, over architectuurontwerpen van classicistische schilders.

Reclame

Weinig elementen uit de historie zijn zó misbruikt in de reclame als de scheepvaart. Zeerover Piet Hein werd symbool voor een spaarplan en de immer dolende Vliegende Hollander het boegbeeld van de luchtvloot. Dat reclamemakers liegen weten we, dat hun leugens echter zeer fraai kunnen zijn blijkt op de kleine expositie `Scheepvaart in de reclame' in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Op de tentoonstelling een grote verscheidenheid aan beelden en materiaal met reclamefolders, affiches, video's, maquettes van schepen, strips, landkaarten en blikjes tabak.

Scheepvaart in de reclame t/m 7 mei 2000 in het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open di t/m zo 10-17u.

Rembrandt

Geen zeventiende-eeuws kunstenaar koos zo vaak zijn eigen gezicht als onderwerp voor een schilderij. Met als gevolg dat je in de chronologische presentatie in het Mauritshuis de bedeesde jonge schilder Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) met zijn blosjes en krullenbos ziet verouderen tot een zelfbewuste meesterschilder, om te eindigen als de door werk en leven getekende plompe kop in de laatste zelfportretten. Die zelfportretten van Rembrandt hadden een aantal functies. Het leverde een goedkoop en makkelijk model. Rembrandt kon zijn eigen gezicht gebruiken voor een populair zeventiende eeuws genre: de tronie zoals `de argeloze jongeling', `de adellijke soldaat', `de oosterling', `de bedelaar'; verkleed en wel. En het zelfportret was een zeer gewild object bij kunstliefhebbers, omdat die zo de hand konden leggen op een proeve van 's mans meesterschap en tegelijkertijd een afbeelding van de meester zelf hadden.

Rembrandt Zelf t/m 9 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 9-18u. do en vr van 9-22u. Kaarten te koop bij de grotere Post- en GWKkantoren en bij de landelijk Bekende Voorverkoop Adressen. Telefonisch kaarten bestellen kan via de Ticket Service, tel 0900-3001250. Internet: www.theater.nl

In het Rembrandthuis is ook t/m 9 jan de expositie Rembrandts schatkamer te zien, een reconstructie van zijn verzameling prenten, beelden en dieren. Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Dag 10-17u

En verder

Martin Monnickendam: In het Licht van de kleur t/m 5 dec in het Joods Historisch Museum, J.D. Meijerplein 2-4, Amsterdam. Dag 11-17 u; Opgedolven klanken- en archeologische muziekinstrumenten van alle tijden t/m 28 nov in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u. Demonstraties: elke zo vanaf 13u; Van Cézanne tot Van Gogh, de collectie van Dokter Gachet t/m 5 dec in het Van Gogh Museum, Museumplein, Amsterdam. Dag 10-18u; Isaac Israels in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam t/m 9 jan. Di t/m za. 10-17u, zo 11-17u. In Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo t/m 2 jan. Di t/m zo. 10-17u; Tsja wat zullen we eten? Foto's van Ben van Meerendonk t/m 27 febr in De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam. Di t/m vr 11-17u; zo 13-17u; Salvator Rosa, tekeningen t/m 31 okt in Het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u, zo 12-17u; Het hart van Rusland. Iconen en miniaturen t/m 14 nov in Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 38, Utrecht. Di-vr 10-17, za en zo 11-17u; Willi Baumeister en het universele onbekende in de kunst t/m 31 okt in het Cobramuseum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di-zo 11-17u.