Recordbedrag voor jurk van Monroe

De jurk waarin Marilyn Monroe op 19 mei 1962 president John F. Kennedy toezong, is voor een recordbedrag van 1,26 miljoen dollar (ongeveer 2,5 miljoen gulden) verkocht. Het is volgens veilinghuis Christie's het hoogste bedrag dat ooit voor een jurk betaald werd. Een japon van prinses Diana werd in 1997 voor 222.500 dollar verkocht.

De jurk werd samen met andere kledingstukken en persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe aangeboden door Christie's. Op kijkdagen in Los Angeles, Londen, Parijs en New York kwamen zo'n 75.000 mensen af; 1500 mensen kwamen naar de uiteindelijke veiling gisteren in het Rockefeller Center in New York. De veiling was het initiatief van Anna Strasberg, de weduwe van regisseur en dramadocent Lee Strasberg, aan wie Monroe al haar bezittingen naliet.

Monroe liet de `Happy Birthday Mr.President'-jurk in 1962 maken door de Franse ontwerper Jean Louis, die ze de opdracht gaf een `historische jurk' te maken. Het zijden gaas waarvan de jurk is vervaardigd werd op speciale weefgetouwen geweven en met 6000 kraaltjes versierd. Vlak voor de voorstelling werd Monroe er door de ontwerper zelf in genaaid. Monroe betaalde 12.000 dollar voor de jurk.