Rechtszaak over lichtkrant

De lichtkrant in de tunnel aan de Kostverlorenweg in Leidschendam zal voorlopig niet worden uitgerust met een `vieze woorden-filter'. Kunstenaar Hans Muller heeft gisteren een voorstel van de gemeente voor de installatie van zo'n filter afgewezen. Daarmee komt een einde aan de onderhandelingsperiode van twee weken die gemeente en kunstenaar van het Haags Gerechtshof hadden gekregen om tot een compromis te komen in de `tunnelzaak'.

In september 1998 installeerde Muller in opdracht van de gemeente een lichtkrant in de tunnel onder de A4 naar Leidschenveen. De lichtkrant was aangesloten op het Internet. Bezoekers van een speciale website konden woorden intypen, die vervolgens op de tunnelwand verschenen. Na klachten over racistische en seksueel getinte teksten op de tunnelwand weigerde de gemeente nog langer de elektriciteitsrekening te betalen en eiste in een kort geding van Muller dat het kunstwerk van een vieze woorden-filter zou worden voorzien. Muller weigerde, en eiste een onmiddellijk herstel van de lichtkrant.

De afgelopen weken hebben beide partijen via hun advocaten met elkaar onderhandeld over een `dynamisch filter', waarbij de Internetgebruikers zelf zouden kunnen opgeven aan welke teksten ze zich storen. Het conflict spitste zich toe op de kosten: Muller eist behalve een schadevergoeding een budget van 10.000 gulden voor de filter, terwijl hij volgens de gemeente aanvankelijk van 1500 gulden sprak. ,,Die schatting dateert van een jaar geleden'', aldus Muller. ,,Bij een preciese berekening van arbeidsuren kom je veel hoger uit. Een commercieel IT-bedrijf zou rustig het driedubbele vragen.'' De zaak ligt nu weer bij het Haagse gerechtshof, dat volgende week dinsdag uitspraak zal doen.