Proef bij V&D: hele week tot acht uur open

VendexKBB, het grootste detailhandelsconcern van Nederland, experimenteert met het openhouden van zijn warenhuizen tot acht uur 's avonds. Het is voor het eerst dat niet-supermarkten door de week gebruikmaken van de nieuwe winkeltijdenwet uit 1996. Supermarkten zijn inmiddels al vrijwel allemaal tot 20.00 uur open.

De V&D-warenhuizen in Groningen, Eindhoven en Maastricht zijn sinds 1 oktober open na zessen, een proef die duurt tot het einde van het jaar. Bovendien komt er op zaterdag 21 november een koopavond van alle V&D-vestigingen tot 21.30 uur. Een andere dochter van VendexKBB, de Hema, begint met vijf extra koopavonden tot 21.00 uur in december. Ten slotte wil ook de Bijenkorf zijn warenhuizen langer open hebben.

De proef van VendexKBB lijkt een reactie op de ruimere openingstijden van de supermarkten. Bij de Hema, heeft VendexKBB al eens erkend, lijdt de omzet van levensmiddelen (brood, gebak, vleeswaren en dergelijke) onder die toegenomen concurrentie. Belangrijker is dat supermarkten als Albert Heijn hun assortiment fors uitbreiden, met onder meer boeken, cd's en `kleine huishoudelijke artikelen' als bestek en servies. Daarmee worden de supermarkten directe concurrenten van warenhuizen als V&D en de Hema.

Tot nu toe heeft de non-food-detailhandel, met uitzondering van doe-het-zelfwinkels en Ikea, niet massaal gebruik gemaakt van de winkeltijdenwet. De warenhuizen en speciaalzaken hebben de afgelopen jaren vooral extra uren gedraaid op zondagen. Winkelcentra mogen – als de gemeente het goed vindt – jaarlijks twaalf zondagen open zijn. In praktijk komen daar meestal nog twee zondagen bij rond Sinterklaas en Kerstmis. In Amsterdam en Rotterdam, en vanaf 1 januari ook in Den Haag, is het centrum al het hele jaar op zondag open. De detailhandelsbranche heeft onlangs Economische Zaken voorgesteld het aantal van twaalf zondagen te verruimen tot vijftien (inclusief dagen als tweede Kerstdag en Paasmaandag).

VVD-kamerlid Stef Blok lanceerde deze week het voorstel om winkels in achterstandswijken – `een Turkse bakker in het Rotterdamse Oude Noorden of een Somalische kruidenier in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt' – de mogelijkheid te geven alle zondagen open te zijn. Dat plan kreeg brede steun in de Kamer.

De supermarkten zijn heel tevreden over hun ervaringen met de opening in de avonduren, die zo'n 3 procent omzetstijging heeft opgeleverd. De jongste ontwikkeling is dat veel supermarkten ook op zaterdag langer open blijven en in grote steden hun winkels door de week tot 22.00 uur open houden. De klandizie bestaat niet alleen uit tweeverdieners die overdag werken, maar ook uit ouderen die 's avonds winkelen lekker rustig vinden.

    • Remmelt Otten