Politie-inval in `Duitse kolonie'

De Chileense politie is gisteren de geheimzinnige enclave `Colonia Dignidad' in het zuiden van Chili binnengevallen. De inval gebeurde op bevel van de Chileense rechter Juan Guzman, die onderzoek doet naar meer dan veertig aanklachten die zijn ingediend tegen oud-dictator Augusto Pinochet. Colonia Dignidad is tijdens het militaire regime van Pinochet (1973-1990) mogelijk als martel- en executiekamp gebruikt. Bij eerdere invallen zijn lugubere gangenstelsels gevonden onder het landgoed waarop de kolonie is gevestigd. Bewijzen van marteling zijn tot nu toe nooit ontdekt, hoewel verscheidene getuigen het landgoed hebben herkend als de plek waar ze gefolterd zijn. De nu twee jaar voortvluchtige leider van de kolonie, Paul Schäfer, wordt verdacht van kindermisbruik. Schäfer, een voormalige nazi, richtte de `Duitse' kolonie in 1961 op. De politie sloot gisteren niet uit dat Schäefer zich ergens op het terrein schuilhoudt. (Reuters)