`Pakistan pas na jaren weer democratie'

De Pakistaanse militaire leider, generaal Pervez Musharraf, voorziet op korte termijn geen terugkeer van de democratie in zijn land.

Musharraf zei gisteren tegen de Saoedische krant Asharq al-Awsat dat hij mogelijk ,,zes maanden, één, twee of zelfs drie jaar'' nodig heeft om de economie te hervormen en een einde te maken aan de corruptie in de politiek. Ondanks buitenlandse druk weigert Musharraf, die op 12 oktober de regering van premier Nawaz Sharif aan de kant schoof, een datum te noemen waarop hij de tijd rijp acht voor democratische verkiezingen.

Musharraf bracht de afgelopen drie dagen zijn eerste bezoeken aan het buitenland. Hij sprak met vertegenwoordigers van het Saoedische koningshuis, onder wie koning Fahd, en bezocht de Verenigde Arabische Emiraten. Beide landen zijn oude bondgenoten van Pakistan. Waarnemers gaan ervan uit dat Musharraf niet alleen politieke steun zoekt voor zijn machtsovername, maar ook financiële hulp voor de failliete economie.

Een delegatie van het (Britse) Gemenebest heeft in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gezegd dat de legerregering van Musharraf de democratie binnen twee jaar moet herstellen. Als dat niet gebeurt, wordt Pakistan uit het Gemenebest gezet. Pakistan werd direct na de coup geschorst uit het Gemenebest, een bondgenootschap van Groot-Brittannië en de voormalige kolonies. Als de legerleiding akkoord gaat met de overgangstermijn van twee jaar kan het Gemenebest Pakistan technische steun geven, zoals hulp bij het schrijven van een nieuwe grondwet, zei een woordvoerder van de delegatie vanmiddag. Morgen ontmoet de delegatie generaal Musharraf.

De vertegenwoordigers van het Gemenebest, onder leiding van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Lloyd Axworthy, hebben ook een ontmoeting geëist met de verdreven premier Sharif. Sharif is sinds de staatsgreep niet meer in het openbaar getoond en wordt op een onbekende plaats gevangen gehouden door het leger.

Een woordvoerder van het Pakistaanse leger maakte bekend dat Sharif dinsdagavond voor het eerst sinds de coup met zijn familie heeft gesproken. Volgens majoor Attiq-ur Rehman zei Sharif in het telefonische gesprek dat hij in goede gezondheid verkeert en dat het leger hem goed behandelt.

Volgens generaal Musharraf zal Sharif naar alle waarschijnlijkheid worden vervolgd wegens corruptie en machtsmisbruik. De familie Sharif wordt ervan verdacht tientallen miljoenen dollars van staatsbanken te hebben geleend zonder de leningen terug te betalen. Ook tientallen andere toonaangevende politici en ambtenaren zullen zich moeten verantwoorden voor corruptie. Volgens schattingen zijn de Pakistaanse banken de afgelopen jaren vier miljard dollar kwijtgeraakt aan niet-terugbetaalde leningen van hoge funtionarissen.

    • Rob Schoof