Oorlog in Tsjetsjenië wordt heviger

Heviger dan ooit beukt het Russische leger met stalinorgels, tanks en mortieren, bommenwerpers en gevechtshelikopters in op steden en dorpen in Tsjetsjenië.

De hoofdstad Grozny zit sinds twee dagen in de tang; bewoners rennen in paniek door de straten op zoek naar dekking.

Terwijl de Russische luchtmacht het afgelopen etmaal een recordaantal van ruim honderd bombardementsvluchten uitvoerde, beloofde president Jeltsin in het Kremlin ,,voor eens en voor altijd af te rekenen met het centrum van het terrorisme in Tsjetsjenië''. Kort daarop vertrok hij naar zijn vakantieadres aan de Zwarte Zee om uit te rusten.

Vier dorpen bij de stad Goedermes zijn gisteren ingenomen door Russische troepen. Op de Russische televisie was te zien hoe een generaal drie dorpsoudsten tot overgave dwong, namelijk door te dreigen hun huizen weg te vagen. ,,Wij voeren oorlog door overreding'', onderstreepte de commandant.

Later legden zijn troepen een halve ring rond Goedermes, als voorbereiding op een langdurig beleg. ,,Er is geen enkele noodzaak de stad in te nemen'', verklaarde generaal Gennadi Trosjev vanmorgen. Ook een bestorming van Grozny lijkt voorlopig niet aan de orde. Russische troepen hebben strategische heuvels ten westen van de stad in handen, vanwaar ze het centrum met granaten onder vuur nemen. Er zouden ook raketten vanuit de buurrepubliek Ingoesjetië op de Tsjetsjeense hoofdstad zijn afgevuurd. Een van de projectielen sloeg volgens het persbureau Interfax in bij het hoofdkwartier van krijgsheer Sjamil Basajev aan de Lenin-boulevard, een andere bij het huis van de weduwe van de eerste Tsjetsjeense president, Dzjochar Doedajev, die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog door een Russische precisiebom werd gedood.

Zijn opvolger, Aslan Maschadov, verklaarde in Grozny dat ook zijn presidentieel paleis wordt bestookt. Het verwoeste vliegveld en een reeds uitgeschakelde olieraffinaderij kwamen gisteren ook onder vuur te liggen. Bij de bombardementen zouden 112 doden zijn gevallen. Maschadov dreigde met een tegenaanval onder de codenaam Jihad-2, als vervolg op de eerdere ,,heilige oorlog'' waarbij de Tsjetsjenen in 1996 de Russen verdreven en de facto onafhankelijk werden.

De Russische krant Izvestija berichtte gisteren over zware verliezen aan Russische kant, over achterstallige soldij en een laag moreel. De tv-zenders staan daarentegen vierkant achter het leger. Het besluit van Moskou om geen vluchtelingen uit Tsjetsjenië toe te laten werd door NTV goedgepraat: krijgsheer Basajev zou smertniki (kamikazestrijders die bereid zijn tot zelfmoordaanslagen) hebben gerecuteerd onder jongens van 15 en 16 jaar die via de stroom vluchtelingen in Rusland proberen te geraken.

    • Frank Westerman