Onverwoestbare Cher brengt Las Vegas dichtbij

De eeuwige jeugd is niet te koop, behalve in Hollywood waar men op het gebied van plastische chirurgie en aerobics-technieken verder is dan waar ook ter wereld. Strak in haar vel en met een stem als een klok bracht zangeres en actrice Cher gisteren een groots Las Vegas-spektakel naar een praktisch uitverkocht Rotterdams Ahoy', met verkleedpartijen die Diana Ross overdadig zou hebben gevonden. Ze voelt zich nog geen 35, zei de 53-jarige Cherilyn LaPier nadat ze beloofd had haar hele zangcarrière in kort bestek door te nemen. Die carrière begon al in 1963, toen ze door Phil Spector werd ingeschakeld als achtergrondzangeres bij de Ronettes-hit Be my baby, en kreeg vorig jaar een onverwachte impuls met de hit Believe. Zo onverwacht zelfs, dat haar platenmaatschappij het nummer in eerste instantie afkeurde als single, uit angst dat het publiek het elektronisch vervormde vocoder-effect op haar stem te vreemd zou vinden. Cher hield voet bij stuk en het opvallende lied werd haar grootste hit in jaren.

Haar vroegere zangpartner Sonny Bono heeft ze inmiddels overleefd, een gemis dat in haar show handig werd ondervangen door een compilatie van oude videobeelden waarbij live-beelden van Cher in jaren-zestig-jurk werden ingepast. Temidden van klatergoud en showballet opende ze met een frivole discoversie van U2's I still haven't found what I'm looking for, onder de eerste van een reeks pruiken die ook Tina Turner indrukwekkend zou hebben gevonden. Vooral in recente power-ballades als All or nothing en Strong enough viel op hoe hard, schel en zuiver Cher nog altijd zingt, boven een bombastische rockband die daar niets anders tegenover kon stellen dan muzikaal spierballenvertoon. Een betrekkelijk subtiel nummer als Walking in Memphis was snel vergeten bij de verpletterende impact van publieksfavorieten als If I could turn back time en Believe, dat met trapezewerkers en zilverkleurige kostuums voor de oogverblindende finale bewaard bleef. De vijf kwartier die het duurde was precies genoeg, want de muziek bleef ondergeschikt aan het visuele vertoon en de flinterdunne niemendalletjes waarin Cher zich in recordtijd omkleedde. Zo'n even indrukwekkende als voorgekookte show wordt buiten Las Vegas maar zelden vertoond.

Concert: Cher. Gehoord: 27/10 Ahoy, Rotterdam.

    • Jan Vollaard