Kinderagenda

Kinderen kopen kunst

Grote mensen zijn niet welkom dit weekend in Museum Boijmans Van Beuningen. Alleen kinderen van 5 t/m 18 jaar mogen het museum in om daar hun eigen kunstwerk à ƒ55 te kopen. Van zo'n zestig kunstenaars uit binnen- en buitenland hangen er litho's aan de wanden. Sommige kunstenaars zijn bekend zoals Rob Scholte, Henk Visch, Rosemarie Trockel of Luc Tuynmans, andere niet, maar dat maakt niets uit, want alle namen van kunstenaars zijn afgeplakt. Dus als je vader of moeder zeggen ,,neem jij voor ons een Rob Scholte mee'' dan kan dat niet. Het is ook de bedoeling van de twee Belgische zusjes Saskia en Dominiek Baetens: kinderen moeten vooral kiezen wat zij mooi zélf mooi vinden en nu eens niet de smaak van hun ouders volgen. Want als je jong bent mag je wel je favoriete cd, kleding of speelgoed uitzoeken, maar nooit een kunstwerk omdat dat niet te betalen is. Daarom begonnen de zesjes Baetens in 1987 hun Muka Youth Print Project: kunst voor kinderen, op een klein formaat (10 x 20 cm) tegen een zacht prijsje. Bij aankoop in het museum krijgen de toekomstige eigenaars ook informatie over de kunstenaar.

*Kinderen kopen kunst op za 30 van 10-17u en zo 31 okt van 11-16u in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam. De litho's kosten ƒ55 (in een oplage van 150 exemplaren), inclusief verzendkosten. Ouders kunnen zondag van 16-17u ook de litho's bekijken. Inl 010-4419473.

Concert

Wil je graag een instrument gaan bespelen en weet je nog niet welk? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar al die instrumenten in een orkest en wil je die wel eens van dichtbij zien? Entrée, de Vereniging van Jong Publiek van het Concertgebouw organiseert concerten met de bedoeling mensen van 0 t/m 27 jaar kennis te laten maken met de (klassieke) muziek. Zo is er zondag 31 oktober om 10u30 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw een eerste `kennismaking' met drie instrumenten: de fluit, harp en altviool. Drie leden van het Koninklijk Concertgebouw vertellen over hun instrumenten. Hoe het gemaakt is, wat je er mee kan en waarom zij speciaal voor `hun' instrument hebben gekozen. Natuurlijk laten ze ook horen hoe dat instrument klinkt en aan het eind spelen alle musici samen (onder begeleiding van een piano). Daarna mag iedereen vragen stellen over de instrumenten.

*Concert voor jonge kinderen (en hun broers, zusjes, ouders, grootouders etc). Kaarten ƒ10 voor Entréeleden en voor kinderen t/m 15 jaar. Ieder ander betaalt ƒ20. Res 020-5730573. De volgende concerten zijn op 1 maart en 22 april.

Het Rode Mannetje

Heel lang geleden leefde er in het Ierse plaatsje Donnegal een smid, die Donal O' Donnel heette. Hij was heel ongelukkig en zó arm dat hij niet eens meer een brood kon kopen. Tot er een klein rood mannetje op zijn pony aan kwam rijden. ,,Mag ik je smidsvuur even gebruiken om mijn paardje te beslaan?'' vroeg hij. Donnel was een vriendelijke smid, zei ja en dat veranderde zijn hele leven. Maar voordat hij de rijkste man van de wereld werd beleefde hij nog veel vreemde avonturen. Het verhaal over Het Rode Mannetje wordt door Anne Mulder op zaterdag 30 oktober om 15u verteld in Verteltheater Silvester van Jeugdboekhandel Silvester, Leiden voor kinderen vanaf 7 of 8 jaar.

*Anne Mulder vertelt het sprookje over Het Rode Mannetje in Verteltheater Silvester, Rapenburg 17, Leiden op za 30 okt om 15u. Toegang ƒ7,50 inclusief limonade en koek. Res 071-5128658.

De ark van Noach

In het Oude Testament van de bijbel geeft God aan Noach een bijzondere opdracht: hij moest een ark (schip) bouwen die 180 meter lang, 30 meter breed en 18 meter hoog moest zijn. Noach bouwde een ark, midden op het land, want ook dat had God hem gevraagd en ook zorgde hij voor eten en drinken. En toen ging het regenen, wel veertig dagen en nachten en de ark die eerst op het land stond begon te drijven. Gelukkig waren Noach, zijn zonen met hun vrouwen en van alle diersoorten een mannetje en een vrouwtje op tijd aan boord gegaan, anders zouden ze allemaal verdronken zijn. In Museum Catharijneconvent, Utrecht vertelt schrijver Dick Bruna nog t/m 31 oktober drie keer per uur in 15 minuten in een schuiftheatervoorstelling met tekeningen, plaatjes en muziek zijn verhaal over Noach, zijn familie en de dieren die meegaan aan boord van de ark. In het verhaal speelt het Rupsje Ruben een belangrijke rol (voor kinderen t/m 8 jaar). Bij de voorstelling horen een speurtocht en een kleurplaat. Ook kunnen kinderen tussen 14 en 17u onder begeleiding knutselen en dierenmaskers maken. Voor de 9 t/m 12-jarigen zijn er ook nog twee andere speurtochten: De Uitvinding, al speurend komen ze van alles te weten over de uitvinding van de boekdrukkunst en Op Stap met Henricus: een Middeleeuwse monnik laat het museum zien, dat vroeger een Middeleeuws klooster was.

Op vrijdag 29 oktober om 12u30 en 14u30 zijn er in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum ook Ark van Noach-activiteiten. Begonnen wordt met een spannend verhaal over de ark, daarna maken kinderen van 6 tot 12 jaar beesten van piepschuim. Het verhaal en het creatieve programma duren bij elkaar ruim een uur. Deelname is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs.

*Schuiftheater De Ark van Noach t/m zo 31 okt 3 keer per uur voor kinderen t/m 8 jaar in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Ook kan er geknutseld worden (elke middag tussen 14-17u t/m 31 okt) en zijn er speurtochten over de uitvinding van de boekdrukkunst en door het museum zelf. Toegang kinderen t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar ƒ5, daarboven ƒ10. Inl 030-2313835. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u

De Ark van Noch met een verhaal en beesten maken van piepschuim voor kinderen van 6 tot 12 jaar op 29 okt om 12u30 en 14u30 in het Scheepvaartmuseum, Kattenburgplein 1, Amsterdam. Toegang ƒ8 voor kinderen van 6 t/m 17 jaar en ƒ14,50 daarboven. Open di t/m zo 10-17u

Kindereiland

Voor kinderen in het Noorden van Nederland duurt de herfstvakantie nog t/m zondag 31 oktober en ook tot die datum is het Zuiderzeemuseum nog open. Tot en met zondag kunnen kinderen nog een bouwplaat of kijkdoos in elkaar zetten, een lampion maken uit een suikerbiet voor Sint Maarten of meehelpen in de stoomwasserij. Op het Kindereiland is te zien hoe mensen zich vroeger voorbereidden op de winter: dan werden de dikke kleren uit de mottenballen gehaald, de turfvoorraad op peil gebracht en de bonen en kool ingezouten. Ook werden er appels gedroogd, die konden dan in de winter worden gestoofd. Want `s winters was de Zuiderzee nog wel eens dichtgevroren en dan was een voorraad in huis toch handig. En Sijtje en Simon vertellen hun leeftijdgenootjes van nu elke dag vanaf 13u wat hun dagelijkse bezigheden waren in 1930.

*Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen t/m 31 okt open van 10-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar ƒ12,50, daarboven ƒ17,50. Inl 0228-351111.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker