Italië in de Pijp

Elk nadeel heeft zijn voordeel (en v.v.), heet het tegenwoordig met dank aan Johan Cruijff. In de Amsterdamse wijk De Pijp zat enige tijd het Hongaars restaurant Budapest. Vol trots hadden ze het fraaie cijfer (8,5) dat Parool-recensent Johannes van Dam het restaurant had toebedeeld aan het raam gehangen. De zaak bleef echter angstig leeg en inmiddels hebben ze plaats moeten maken voor La Vecchia Bari, een Italiaans restaurant. Gezien het geserveerde eten en de voor Nederlanders meer aansprekende keuken zal het met La Vecchia Bari wel beter aflopen.

Het restaurant bevindt zich niet bepaald in een van de geijkte horecagebieden van de stad. Het is gelegen in een zijstraat van de Ceintuurbaan en alleen het nabijgelegen Van der Helstplein kent een paar leuke kroegen en aardige restaurants. Verder zijn er de nodige shoarmakoningen en pizzapaleizen te vinden. Maar La Vecchia Bari, ongeveer een maand open, weet nu al de (buurt)bewoners naar zich toe te lokken.

Het restaurant kent een rustige en ruime inrichting. Veertien donkerhouten tafels op een lichte houten vloer, zachtgele muren, kleine glazen kroonluchters en enkele oude foto's van de Zuid-Italiaanse stad Bari. Gelukkig geen lege Chiantiflessen aan de muur en muurschilderingen van het Pantheon. Anderzijds is het jammer dat er geen tafellinnen ligt maar papieren placemats en dat de muziek wat rommelig is: eerst een half uur Andrea Bocelli en vervolgens komen REM, Beatles, Otis Redding, Tina Turner, Rolling Stones en Spaanse volksliedjes voorbij.

Een blik op de kaart doet vermoeden waar wèl de sterke kant van het restaurant ligt en dat vermoeden wordt later bevestigd. Als vooraf bestaat er een tiental gerechten tussen ƒ7 en ƒ18,50. We zien onder meer de antipasto al carello (gevulde paprika, courgette en aubergine met gevulde mozzarella à ƒ18,50), carpaccio(ƒ17), garnalencocktail met rosésaus (ƒ13) en twee soorten bruschetta. Vervolgens is er de keuze uit zes salades (tussen de ƒ6,50 en ƒ15) en elf pastagerechten (tot ƒ25): onder meer de orecciete alla diavola (pasta met Spaanse pepers en Parmezaanse kaas uit de oven), tagliatelle alláragosta (pasta plus een halve kreeft in kreeft- en krabsaus) en penne alla boscaiola (met ham, paddestoelen en whisky in tomatensaus). Verder nog een viertal vlees- en visgerechten zoals kalfsvlees gevuld met rundergehakt, mortadella en peterselie (ƒ28,50) of de gevulde zwaardvis met salie, kaas en champignons (ƒ29,50).

Met zijn tweeën delen we als starter de antipasto Italiano (ƒ17,50) en de bruschetta al naturale (ƒ9). De fraaie antipasto bestaat uit drie soorten salami, mozzarella, pecorino, artisjokharten, rucola en zongedroogde tomaten. De heerlijke bruschetta is royaal belegd met parmaham en mozzarella.

De vreugde bleek het grootst bij de hoofdgerechten. Het streekgerecht Braccile alla Barese (ƒ26,50) bestond uit opgerolde stukjes rosbief met pecorino en knoflook – tezamen gehouden door enkele cocktailprikkers - in een tomatensaus. Een prachtig gerecht. Volgens tafelgenote – als voormalig Canadees eilandbewoner zo'n beetje opgegroeid op kreeft - was het hoogtepunt van de avond echter de tagliatelle met halve kreeft. Weliswaar geen joekel, maar genoeg vers vlees en voor ƒ25 een koopje. Alleen een vingerschaaltje zou welkom zijn.

Het is duidelijk, bij La Vecchia Bari wordt met liefde gekookt. De bediening gaat redelijk maar moet nog een beetje groeien. Alleen de wijn verdient enige aandacht. De huiswijn (de soort is niet vermeld) is goedkoop (ƒ25 per literkaraf) en ook als halve liter en glas te krijgen. De kaart biedt verder nog vier rode en witte wijnen aan, allen tussen de ƒ40 en ƒ50. Verdere uitleg is niet op de kaart te vinden. En als we een nebbiolo d'alba bestellen, krijgen we een geopende dolcetto d'alba. Als blijkt dat de eerste soort uitverkocht is, wordt een Chianti Classico als alternatief aangeboden. ,,Bijna hetzelfde'', en het is te hopen dat het om de prijs ging.

Hoe dan ook, La Vecchia Bari is een aanrader. Ook met een wat onhandige wijnkaart en muziekkeuze is het een heerlijk en niet pretentieus restaurant. Met daarbij nog de prijzen op eetcafé-niveau ontstijgt La Vecchia Bari de status van leuk buurtrestaurantje.

    • Tijn Kramer