Iraakse olie vloeit rijkelijk naar VS

Irak beschouwt de Verenigde Staten als zijn grootste vijand, maar als het gaat om olie-export blijkt Amerika een steeds belangrijker klant van Saddam Hussein te worden. Recente cijfers van het ministerie van Handel in Washington tonen aan dat de VS in de eerste acht maanden van dit jaar voor 2,1 miljard dollar (4,4 miljard gulden) aan Iraakse olie hebben gekocht, tegen 555,2 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Iraakse olie-exportbureau SOMO bestaan er strikte instructies van Bagdad om geen zaken te doen met Amerikaanse, Britse en Japanse bedrijven, als straf voor de weigering van deze landen om het handelsembargo op te heffen. Een SOMO-medewerker zegt op voorwaarde van strikte anonimiteit dat Amerikaanse raffinaderijen de Iraakse olie via Russische handelaren aankopen. (AP)