Internationaal

LONDEN

Een gespannen rust kenmerkte de Europese beurzen vanmorgen, waar handelaren wachtten op twee belangrijke publicaties over de Amerikaanse economie die vanmiddag uitkomen. De economische groei in het derde kwartaal geeft aan hoe hard de economie draait. Meer informatie over de Amerikaanse inflatie-ontwikkeling komt via de zogenoemde bbp-deflator, en via een apart gepubliceerd bericht over de Amerikaanse werkgelegenheidskosten.

Bij het vooruitzicht van zoveel cijfergeweld hielden beleggers zich in: de omzetten waren laag, en de Europese indices kwamen nauwelijks van hun plaats. Londen stond een fractie lager op 6.046 punten. Vodafone was uit de gratie, met een koersstijging van 3,2 procent. Retailer Boots ging daarentegen bijna 4 procent omhoog op basis van speculaties dat Tesco een bod overweegt.

FRANKFURT

Telecom was ook in Frankfurt niet geliefd, met een koersval van 2,3 procent voor Deutsche Telekom, na de melding van een 19 procent lagere winst in de eerste negen maanden van dit jaar. De DAX-index was 0,5 procent hoger op 5.393 punten.

PARIJS

Voorzichtigheid was troef op de Franse beurs, waar de CAC-index met 0,4 procent omhoog ging tot 4.716 punten. Retailconcern Pinault-Printemps-La Redoute klom 3 procent toen bekend werd dat het wordt opgenomen in de Eurostoxx-index.

TOKIO

De aandelenkoersen in Tokio herstelden zich vanmorgen licht van het verlies van 1,64 procent van gisteren. Het Nikkei-gemiddelde steeg 31,35 punten (0,18 procent) tot 17.414. Toch was de stemming in Tokio eerder afwachtend dan uitgelaten. Op de overige beurzen in Azië waren de koersstijgingen forser. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot met een winst van 0,39 procent. In Zuid-Korea eindigde de koersindex 3,47 procent hoger, vooral door gunstige cijfers over de handelspositie van het land. De Australische aandelenkoersen stegen gemiddeld 0,92 procent.

NEW YORK

Een lusteloos Wall Street werd gisteren op de been gehouden door de financiële waarden. Vooral onder hun invloed wist het Dow-Jonesgemiddelde de dag positief af te sluiten. De index sloot 93 punten hoger op 10.395. De financiële fondsen profiteerden van de gunstige stemming op de obligatiemarkt. Zo ontpopten de financiële instellingen JP Morgan (5,87 procent) en Citigroup (5,8 procent) zich als de grootste winnaars onder de belangrijkste fondsen. Compaq profiteerde niet van zijn fraaie kwartaalcijfers. Hoewel de winst, hoger dan verwacht, 117 miljoen dollar bedroeg drukten de beleggers de computerfabrikant 1,92 procent omlaag.