Interesse voor meesters groeit

De belangstelling voor Nederlandse meesters uit de negentiende eeuw groeit. Dat constateert veilinghuis Christie's na een zeer succesvolle openbare verkoop dinsdag. Voor een bedrag van bijna 13 miljoen gulden wisselden 250 werken van eigenaar. Daarbij gingen enkele stukken van de hand voor prijzen die ver boven de geschatte waarde lagen. Zo werd voor Kapitaal Bloemstuk van Georgius Jacobus Johannes van Os 624.000 gulden neergeteld terwijl het veilinghuis de opbrengst op 80.000 tot 120.000 gulden had geschat.

,,Misschien is dit een teken aan de wand voor de langzame evolutie naar een status van `toekomstige oude meesters' die de negentiende eeuwers aan het einde van de 20ste eeuw toch lijken op te roepen'', aldus Christie's in een reactie. Het Kindje Slaapt van Albert Roelofs werd afgeslagen op 312.000 gulden (geschatte waarde: 100.000 tot 150.000). Nog niet eerder is voor een werk van Roelofs zoveel betaald. (ANP)