Groot-Brittannië

Leonardo & Co

Was Leonardo da Vinci (1452-1519) een eenzaam genie, die niet alleen de Mona Lisa schilderde maar ook vijf eeuwen vóór de verbrandingsmotor en de gebroeders Wright al de tank en het vliegtuig uitvond? Volgens de tentoonstelling The Art of Invention in het Science Museum in Londen was hij een van de talloze ingenieurs van zijn tijd, die fantasie en nieuwsgierigheid paarden aan een gebrek aan kennis over latere mechanica-wetten. Het museum heeft tientallen karren, weeftoestellen, zagen en baggerwerktuigen in hout en metaal na laten bouwen aan de hand van de `werktekeningen' door Leonardo en zijn tijdgenoten. Het merendeel ervan is nooit gemaakt en zou ook nooit hebben gewerkt. T/m 1 jan The Art of Invention in het Science Museum. Ma t/m zo 10-18u. Inl 00-442079424445 & www.sciencemuseum.org.uk

Turner Prize

Olifantenpoep op een madonna of een doorgezaagd kalf op sterk water – elke voorronde voor de Turner-prijs, de belangrijkste jaarlijkse erkenning voor moderne Britse kunst, heeft zijn rel over goede smaak en de grenzen van de kunst. Dit jaar is een bed de inzet van de controverse. Tracey Emin, een van de vier kandidaten voor de prijs, stelt het bed ten toon waarin ze afgelopen zomer ,,vier bijna-suïcidale nachten'' heeft doorgebracht. De medicijnstrips en lege wodkaflessen die eromheen liggen, passen bij dat idee.Hoe het met de condooms, tampons, gevlekte onderbroeken en schetsboekvellen zit, is onduidelijker. Andere gegadigden: Steve McQueen en de tweeling Jane en Louise Wilson met films en `video-sculpturen' en Steven Pippin, die een reeks wasmachines ingenieus ombouwde tot fototoestellen. T/m 6 febr in de Tate Gallery, Millbank. Ma t/m zo 10-17.50u; Metro Pimlico. Inl 00-44718878000. www.tate.org.uk; uitreiking Turner Prize: 30 nov.

En verder

T/m 16 jan A grand design in Victoria and Albert Museum, 00-44 1719422000; t/m 18 jan Post Impressions in The British Library; in de Royal Academy t/m 10 dec portretten van Anthony van Dyck en t/m 13 dec Sloane, The Architect 00-441713008000; t/m 28 nov De La Guarda, dans- en theaterevenement in The Roundhouse 00-441714249800.