GLUREN MET WEBCAMS

Koert is ontwerper. Hij heeft ongelooflijke dingen gezien op ontwerpgebied: design uit het verleden, design uit de toekomst, holografische olifanten. Hij vertelt het allemaal op zijn site. In een toelichting bij de zoekmachine Yahoo! noemt hij zichzelf `een eenzame cowboy op een boerderij met een kat'. Dat is te zien ook, want die poes loopt af en toe door het beeld, zodat je 30 seconden lang alleen een pluizige zwarte vlek ziet.

Koerts camera staat buiten. Je ziet hem af en toe zitten op een stoel bij een soort vakantiebungalow. Naast het huisje staan butagasflessen en een vuilnisbak. In een hypertekst-verhaaltje vertelt Koert veel over zichzelf. Zo komen we erachter dat hij aan de Technische Universiteit in Eindhoven heeft gewerkt en dat zijn achternaam Van Mensvoort is. Hoewel hij webontwerper is, mogen we wat hem betreft de computer rustig uitzetten om van het mooie weer te genieten. Websites ontwerpen voor andere mensen kan namelijk heel saai zijn, vindt hij. Zou Koert daarom altijd buiten zitten?

Zijn vriendin Pascal van de Camp, pas afgestudeerd aan de Rietveld Academie, houdt ook van buiten. Als afstudeerproject maakte ze een fotoserie over westerse vrouwen die de natuur intrekken om net als de Amazones te leven (www.casema.net/ ~ camp). Al snel komen ze erachter dat dat niet gaat, omdat ze uit een andere cultuur komen en niet dezelfde gewoontes hebben. Met een grote auto keren ze terug naar de stad.

Er zijn niet veel mensen geïnteresseerd in het leven van Koert. Zijn site trekt 80 tot 90 bezoekers per dag. Misschien ligt het aan zijn gebrek aan ijdelheid? Koert lijkt zich nauwelijks bewust van de camera, met als gevolg dat er vaak niets te zien is.

Wie zelf een webcam wil aanschaffen en installeren, kan terecht bij webcam.pagina.nl en www.webcam.nl. Deze sites geven uitgebreide informatie over de verschillende soorten cams die in de handel zijn.

(Dit is het slot van deze serie. Tekst: Marie-José Klaver, beeld: www.koert.com)

    • Marie-José Klaver