EU en VS: coördinatie handelsronde

De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan de komende weken nauwer samenwerken om in de aanloop naar de ministersconferentie eind volgende maand in Seattle hun verschillen over de agenda voor een nieuwe wereldhandelsronde te verkleinen.

De Amerikaanse president Clinton sprak gisteren bijna een uur met voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie. Beide partijen omschreven hun ontmoeting - de eerste sinds Prodi vorige maand als commissievoorzitter aantrad - als ,,positief'' en ,,constructief''. Prodi, die werd vergezeld door de Franse commissaris Pascal Lamy (Handel), sprak de verwachting uit dat de EU en de VS met een ,,veel meer gecoördineerde agenda'' naar de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Seattle zullen gaan.

Beide partijen willen een aantal struikelblokken vooraf uit de weg helpen. Zo komt er een transatlantische werkgroep voor geschillen met betrekking tot genetisch gemanipuleerd voedsel. Ook hebben de EU en de VS afgesproken gezamenlijk handelsvoorstellen te doen om ontwikkelingslanden te helpen. Die voorstellen worden voorafgaand aan de conferentie in Seattle gepresenteerd. ,,We zijn het misschien niet over de agenda voor de nieuwe handelsronde eens geworden, maar wel over de agenda om een agenda te krijgen'', aldus Matthew Baldwin, een medewerker van commissaris Lamy.

Amerikaanse en Europese functionarissen maakten geen melding van doorbraken in de belangrijkste geschilpunten tussen de EU en de VS - landbouwsubsidies, hormoonvlees, bananen en genetisch gemanipuleerd voedsel. Amerikaanse functionarissen zeiden gisteren dat de VS nieuwe voorstellen aan de EU heeft gepresenteerd om het handelsdispuut over het Europese importregime voor bananen op te lossen voor de bijeenkomst in Seattle. De VS legden eerder dit jaar voor 191 miljoen dollar aan sancties op aan Europese export na een uitspraak van de WTO, waarin Europese bevoordeling werd veroordeeld van bananen uit ex-kolonies in het Caribisch gebied ten koste van door Amerikaanse firma's als Chiquita geëxporteerde `dollarbananen'.

Volgens een EU-bron in Brussel, die geen details wilde geven, bestudeert de Europese Commissie de voorstellen serieus. De Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Charlene Barshefsky liet commissaris Lamy deze week in een brief weten dat een oplossing van het bananenconflict een ,,krachtig signaal'' zou zijn voor Amerikaanse en Europese bereidheid hun handelsgeschillen op constructieve wijze op te lossen.

De EU streeft voor `Seattle' naar een `brede' agenda voor een nieuwe handelsronde, waarin moet worden gesproken over importtarieven voor industrieproducten, mededinging, investeringsregels, landbouw en diensten. De VS willen ook een brede agenda, maar willen mededinging en investeringsregels er buiten laten. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft president Clinton onderstreept dat Prodi zich voor de nieuwe WTO-ronde vooral moet concentreren op de landbouw, dat wil zeggen de Europese landbouwsubsidies. Clinton waarschuwde bovendien dat de VS de anti-dumpingregels, die de Amerikaanse industrie beschermen tegen plotselinge importgroei, overeind wil houden. (Reuters)