Economische groei komt op 3,2 procent

De economische groei in Nederland is in het tweede kwartaal uitgekomen op 3,1 procent, een lichte bijstelling ten opzichte van het cijfer van 3,2 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder publiceerde. De kwartaalcijfers zijn nu volgens nieuwe, internationale richtlijnen vastgesteld.

De economische groei is in het tweede kwartaal niet alleen gedragen door een hogere consumptie: ook de industrie herstelt zich van de neergang in de tweede helft van vorig jaar. Met name de voedings- en genotmiddelen-industrie en delen van de chemie kruipen uit het dal.In de textiel- en lederindustrie, de basischemie en de metaal- en machine-industrie is in het tweede kwartaal echter nog geen verbetering zichtbaar. De hoogste groei is gemeten bij de vervoer- en communicatiebedrijven en de bouwnijverheid.

Bij de consument zijn vooral vervoermiddelen en vervoers- en communicatiediensten in trek. Het groeitempo van de consumptie loopt iets terug, maar blijft in vergelijking met eerdere jaren hoog.

Volgens onderzoeker G. Buiten van het CBS is het verschil met de eerdere cijfers marginaal. ,,Het is eerder een afrondingsverschil.'' Het CBS publiceert de economische groei (volumegroei van het bruto binnenlands product) voortaan twee keer: kort na afloop van het kwartaal komt het met voorlopige cijfers, enkele maanden later volgen de definitieve.