Ecologisch verantwoord tapijt

Na jarenlang het motto `hoe kunstmatiger, hoe beter' te hebben aangehangen, keerde wooninrichters en consumenten na het midden van de jaren tachtig terug naar de natuur. Ook op het gebied van vloerbedekking was deze `eco-trend' duidelijk merkbaar. De nylon tapijten werden uit de woonkamers gerukt en vervangen door voornamelijk natuursteen, parket en laminaat. Toen deze `harde' vloerbedekking, zeker tijdens de winter, niet altijd even behaaglijk bleek te zijn, deden sisal en cocos - stoffen die bijna van de vloerbedekkingmarkt verdwenen waren - hun herintrede. Veeleisende consumenten ervoeren deze stoffen echter als te ruw en fabrikanten gingen op zoek naar nieuwe materialen.

Toen André Toonen enkele jaren geleden samen met zijn vader en broer de Rhenense vloerbedekkingfabriek Cunera overnam, vond hij tussen de oude stalen in het directiekantoor stukjes papieren vloerkleed van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Papier als grondstof voor vloerbedekking, vijftig jaar geleden een substituut voor de schaarse sisal en cocos, geldt nu als nieuwste trend in het `wonen op natuur'. Op de afgelopen Inter Decor beurs presenteerden Cunera en het in Heino gevestigde Danish Design hun papieren collecties.

Nou moet bij papieren vloerbedekking niet worden gedacht aan een kamerbrede variant van kranten-op-de-grond-bij-het-verven. Het papier wordt intensief bewerkt voordat er op geleefd kan worden. Nadat het in repen van 2 tot 3 centimeter is gesneden wordt het machinaal tot een draad gedraaid. Tijdens dit proces wordt was toegevoegd om het `garen' water- en vuilafstotend te maken. Handmatig of machinaal worden er vervolgens vloerbedekkingen en karpetten van geweven. Het papier is in deze vorm zo stevig dat het zelfs in kantoren gebruikt kan worden.

Cunera levert het nieuwe product in drie typen. Cedre is leverbaar in vijf trendy maar gedekte tinten, waarbij de ketting- en de inslagdraden van kleur kunnen verschillen zodat een patroon ontstaat. Lingbo is egaal zandkleurig en geeft vanwege de weeftechniek een `loom-effect'. Beide kwaliteiten zijn voorzien van een ondergrond van natuurlatex om wegglijden te voorkomen. Het in bouclé structuur geweven Sapin is bevestigd op een jute rug waardoor het meer vering geeft.

De ontwerpen van de Finse Hanna Korvela die Danish Design op de markt brengt, zijn niet honderd procent papier maar combineren papiergaren met, ecologisch verbouwde, katoen. De collectie bestaat vooralsnog uit twee stijlen: Duetto en Encore. Het verschil tussen de twee handgeweven tapijttypen, die allebei te verkrijgen zijn in een breed kleurenscala variërend van groen en blauw tot bruin en grijs, zit `m in de structuur. Terwijl de scherpe lijnen van Duetto robuust en solide ogen, is Encore lichter en lopen de kleuren meer in elkaar over. Het voordeel van deze karpetten is dat ze zo zijn afgewerkt dat ze tweezijdig te gebruiken zijn.

Behalve dat papieren vloerbedekking geheel biologisch afbreekbaar is, werkt het ook geluids- en warmte-isolerend. Bovendien is het makkelijk schoon te maken met een vochtige lap en pluist het niet zodat het geschikt is voor cara-patiënten. Regelmatig zuigen is wel een must aangezien zandkorrels de waslaag kunnen aantasten en zo het vochtafstotende gehalte verminderen. Gemorste hete koffie of soep kan de waslaag doen smelten. Men kan zich tegen dit ongemak wapenen door het kleed te laten behandelen met bijvoorbeeld teflon maar daardoor neemt wel het milieu-vriendelijke karakter af.

Cunera en Danish Design leveren hun nieuwe vloerbedekking zowel als karpetten als op kamerbreed formaat. Vanwege de arbeidsintensieve productiemethode zijn de prijzen wat hoger dan voor conventioneel tapijt. De prijzen van Cunera liggen tussen ƒ122,50 en ƒ135 per vierkante meter. Bij Danish Design kost een karpet van 140 bij 200 centimeter ƒ1.275 en van 200 bij 300 centimeter ƒ2.750. Beide fabrikanten zeggen dan ook voornamelijk te mikken op het middensegment van de markt, en dan vooral op de jongere, milieubewuste woninginrichter.

En aangezien juist deze consumenten trendgevoelig zijn, zitten ook de ontwerpers niet stil. Cunera zoekt ondertussen al naar mogelijke combinaties van papier met onder andere vlas en leer. Danish Design test een hoogpolige variant van het papieren tapijt en verkent andere natuurlijke materialen zoals de combinatie van linnengaren en berkenlatjes. Als het aan deze twee fabrikanten ligt, is de tijd van knetterend statische en milieu-onvriendelijke kunststoffen voorgoed voorbij.

Cunera: 0317-619001, Danish Carpet: 0572-394160.

    • Edo Dijksterhuis