Brits homopaar krijgt ouderlijke macht over `surrogaatkinderen'

Een homopaar uit het Engelse Essex krijgt door het vonnis gisteren van een Amerikaanse rechter het recht zich de wettige ouders te noemen van een nog ongeboren tweeling. De uitspraak, die ook rechtsgeldig is in het Verenigd Koninkrijk, betekent een mijlpaal in de juridische geschiedenis. Tot nu toe was het niet mogelijk dat de partner die niet de biologische vader is, vermeld wordt op het geboortebewijs.

Het paar, een dertigjarige zakenman en een 35-jarige dermatoloog die al elf jaar samenwonen, betaalde bijna 700.000 gulden aan een bureau in Los Angeles dat is gespecialiseerd in het leveren van kinderen voor homoseksuele mannen. Vier met hun sperma bevruchte eicellen werden ingeplant bij een 32-jarige Amerikaanse vrouw die al moeder is van vier kinderen. De eicellen waren afkomstig van een andere vrouw, zodat geen van de vrouwen na de geboorte rechten kan doen gelden op de kinderen. De vrouwen zullen wel peetmoeders worden.

De Anglicaanse bisschop van Londen, Tom Butler, heeft gezegd dat het homopaar zich schuldig maakt aan het verwekken van designer children. De geestelijke zegt zich zorgen te maken over het feit dat experimenten met verschillende vormen van gezinsleven een generatie van verwarde kinderen zullen produceren die onzeker zijn van hun identiteit.

Het homopaar heeft verklaard ,,erg opgewonden'' te zijn over het komend ouderschap. Zij zullen volgende maand naar hun vakantiehuis vliegen in Beverly Hills om zich voor te bereiden op de geboorte van hun kinderen, en begin volgend jaar naar huis terugkeren. De mannen hebben al sollicitatiegesprekken gevoerd met een kindermeisje en zijn van plan over een paar jaar nog een broertje of zusje voor de tweeling te maken. Daarvoor willen zij weer eicellen gebruiken van dezelfde vrouw. Een van de vaders verklaarde tegenover de Britse krant The Guardian: ,,Deze uitspraak bevestigt dat homoparen het recht hebben op de zelfde procreatieve vrijheden als heteroparen.''