België

Frits van den Berghe

Naast Constant Permeke en Gustave de Smet behoort Frits van den Berghe (1883-1939) tot de belangrijkste schilders van het Vlaams expressionisme. Zijn levensloop drukte een zware stempel op zijn werk. In 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, vluchtten veel Belgische kunstenaars naar Nederland. Van den Berghe verliet zijn vrouw en dochters en vestigde zich met zijn minnares in Blaricum; zijn affaire liep stuk en gbroken herenigde hij zich met zijn vrouw in Vlaanderen. Jarenlang raakte hij geen penseel aan. Hij liet zich daarna inspireren door de psychoanalyse en de bijbel. De doeken uit zijn nadagen zijn even somber als de tijdgeest waarin hij leefde. Frits van den Berghe, Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, Oostende. T/m 13 febr, di-zo, 10-18u. Inl 00-3259508118.

Egypte

Op de Grote Markt van Tongeren staat het standbeeld van Ambiorix, Gallisch stamhoofd der Eburonen. Tongeren is de oudste stad van België en het Gallo-Romaans Museum verrast telkens met prachtige tentoonstellingen over de oudheid. Meer dan 250 stukken uit Europese collecties vertellen de geschiedenis van de Romeinse overheersing van Egypte. De expositie benadrukt de invloed van de Romeinen en laat tevens het leven van alledag zien in kleding, eetgewoonten en het familieleven van de doorsnee Egyptenaar, 5O jaar voor Christus. Keizers aan de Nijl, Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren. T/m 6 febr, ma 12-17u, di-zo 10-17u. Inl 00-3212233914.

Hongarije

Duizend jaar geleden richtten de Magyaren een koninkrijk op in de Donauvallei. Tijdgenoten noemden hen Hungari omdat ze meenden dat de nieuwkomers uit (vermoedelijk) de Oeral afstamden van de Hunnen. Hongarije staat dit jaar centraal op de Europalia: een reeks van tentoonstellingen gewijd aan één Europees land. In de Middeleeuwen was het Hongaarse koningshuis een van de rijkste en de machtigste monarchiëen in Europa. Die koninklijke glans vormt de rode draad in de hoofdtentoonstelling in Brussel. `Hungaria Rega (1000-1800)', Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel. T/m 9 jan,

di-zo 10-18u.

En verder

De beroemde Luikse schrijver Georges Simenon maakte ook schitterende foto's. Simenon Photographe, Musée de la Photographie, Avenue Paul Pastur 11, Charleroi. T/m 21 nov, di-zo, 10-18u; de historische Muntschouwburg op het Muntplein in Brussel is iedere zaterdag om 12u (stipt) open voor een bezoek; meer dan 300 werken van James Ensor op een grote overzichtstentoonstelling in Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Museumstraat 9, Brussel. T/m 13 febr di-zo 10-17u, do 10-21u. Res in Nederland via Ticketbox 0900-9393, inl Brussel 00-3225083333, www.fine-arts-museum.