Amerikaanse overheid boekt record begrotingsoverschot

De Amerikaanse overheid heeft een recordoverschot geboekt op de begroting. In het eind september afgesloten begrotingsjaar bedroeg het verschil tussen inkomsten en uitgaven 122,7 miljard dollar (256 miljard gulden), zo heeft het Witte Huis gisteren bekendgemaakt.

Vorig jaar kon president Clinton voor het eerst sinds 1969 een begrotingssurplus (69,2 miljard dollar) presenteren. Daar werd, naast de recordhoogte, nu een nieuw wapenfeit aan toegevoegd. Sinds 1956 en 1957, onder Clintons illustere voorganger Eisenhower, zijn Amerikaanse overschotten niet meer in twee achtereenvolgende jaren waargenomen.

De Amerikaanse overheidsprestaties zijn vooral te danken aan de harde groei van de economie in de VS. Daardoor stroomden veel meer belastingopbrengsten in de staatskas.

Bovendien werd Clinton door een Republikeinse meerderheid in het Congres gedwongen te fors te bezuinigen.

De ommekeer in de Amerikaanse overheidsfinanciën heeft ook een keerzijde. Republikeinen en Democraten zijn het oneens over de besteding van de overschotten.

De Republikeinen willen het geld het komende begrotingsjaar besteden aan belastingverlagingen en verlaging van de staatsschuld. Clinton, gesteund door het merendeel van de Democraten, wil dat ook wel, maar heeft daarnaast uitgaven gereserveerd voor de sociale en gezondheidssector. De Republikeinen zijn niet van plan met het laatste akkoord te gaan.

De onenigheid tussen Democraten en Republikeinen leidt er volgens de New York Times toe dat nu nergens extra geld aan wordt uitgegeven, zodat het overschot vanzelf oploopt en de staatsschuld navenant daalt. (AFP, Reuters)