Albanië heeft nieuwe premier

De Albanese president Rexhep Meidani heeft gisteren de 30-jarige vice-premier Ilir Meta tot premier benoemd. Meta volgt Pandeli Majko op, die eerder deze week aftrad, na zijn nederlaag in de strijd om het voorzitterschap van de regerende socialistische partij.

Gistermiddag kreeg Meta – econoom en ex-gewichtheffer – met 67 tegen 46 stemmen de steun van de leiding van de socialistische partij, hetgeen zijn benoeming tot premier zeker stelde. Bij de stemming versloeg hij de op het laatste moment naar voren geschoven prefect van Tirana, Makbule Ceço, een vertrouwelinge van de socialistische partijvoorzitter Fatos Nano.

Meta zei gisteren de bestrijding van de corruptie, de smokkel en de georganiseerde misdaad, naast economische hervormingen, als zijn belangrijkste prioriteiten te zien. In een adem door noemde hij een verzoening met de oppositionele Democratische Partij als een prioriteit. Onder zijn voorganger Majko was met die dialoog na jaren van verbitterde rivaliteit tussen beide partijen al een begin gemaakt. (Reuters, AP, AFP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: In de dialoog tussen de twee grote partijen dreigde in de loop van deze maand de klad te komen toen eerst de Democratische Partij ex-president Sali Berisha als partijvoorzitter herkoos en de socialisten vervolgens Fatos Nano in plaats van Majko tot voorzitter kozen. Berisha en Nano zijn elkaars doodsvijanden.

Na de verkiezing van Nano trad Majko teleurgesteld af als premier. Aanvankelijk kreeg zijn leeftijdgenoot Ilir Meta als kandidaat-premier de steun van Nano. Gisteren echter schoof Nano zijn vertrouwelinge Makbule Ceço als kandidaat-premier naar voren. Zij redde het echter niet bij de stemming in het partijbestuur. Volgens waarnemers zou Albanië snel naar nieuwe spanningen zijn afgegleden als zij wel zou zijn gekozen.

Het gevaar van destabilisatie van het land is evenwel niet bezworen, gezien de machtsposities van Nano en Berisha aan het hoofd van de twee rivaliserende partijen. Het bezweren van die rivaliteit wordt, naast de handhaving van de betrekkelijke economische stabiliteit, een van de belangrijkste uitdagingen aan het adres van Meta.

De nieuwe premier is van plan Majko in zijn kabinet te verwelkomen als die daar iets voor voelt. Hij zei ook minister van Binnenlandse Zaken Spartak Poci te willen handhaven, ,,om de mensen het gevoel te geven dat ik de orde in het land wil verstevigen''. Poci heeft de afgelopen maanden harde actie ondernomen tegen de vele gewapende misdadigersbenden die het bergachtige noordenonveilig maken.