Team voor onopgeloste moorden

De politie in Groningen formeert een kernteam van oudere, ervaren rechercheurs, dat zich speciaal gaat richten op onopgeloste moordzaken.

De drie à vier leden van het team, dat `cold case-squad' heet, nemen reeds afgesloten onderzoeken opnieuw door. Ze kunnen externe deskundigen inhuren, trekken eventuele nieuwe tips na en houden nabestaanden op de hoogte van de stand van zaken. Als het team voldoende nieuwe aanknopingspunten heeft, kan er een nieuw recherchebijstandsteam op een zaak worden gezet.

In Groningen bleven de afgelopen tien jaar twaalf moorden onopgelost. Voor zover bekend is Groningen de eerste politieregio die met een speciaal team `oude' zaken probeert op te lossen. Er worden daarnaast vier vaste rechercheteams gevormd, die bij zware delicten als moord en doodslag aangevuld worden met extra rechercheurs. Voorheen werden ad hoc teams gevormd.

Ook komt er een rechercheteam in opleiding. De teams moeten begin volgend jaar operationeel zijn. De politie Groningen wil met de nieuwe opzet de kwaliteit van het recherchewerk vergroten. Een politiewoordvoerder geeft toe dat druk vanuit de Stichting Groningen Veilig, die grote kritiek had op het speurwerk van politie en justitie inzake enkele moorden, mede bijdroeg aan de nieuwe opzet.