Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor een ex-lid van de Iraanse verzetsbeweging Mujahedeen die in Nederland asiel heeft gekregen. Deze week beslist de rechter of zijn zoon bij hem mag blijven of dat hij terug moet naar een pleeggezin in Canada. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Discussie over de behandeling van hyperactieve kinderen met het medicijn Ritalin. Verder een portret van Hagen Koch die als DDR-soldaat in 1961 de bij overgang Checkpoint Charlie moest bepalen waar de grens liep. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer portretten van de democraten Al Gore en Bill Bradley die vanavond in debat gaan in hun strijd om de kandidatuur voor het presidentschap van de VS. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Masters and madmen. Manische depressiviteit wordt vaak veroorzaakt doordat de buitenwereld weinig begrip toont of kan tonen voor hoogbegaafde mensen. Veel genieën zoals Van Gogh, Einstein en Edison werden pas groot toen ze allang dood waren. NGC, 19.00-20.00u.

De brouwerij. Laatste aflevering over de Grolsch-bierbrouwerij gaat o.a. in op de geschiedenis van de brouwerij. Ned.3, 20.33-21.02u.

Die Mauer. Slot van een serie over de val van de Muur in Berlijn. ARD, 21.45-22.30u.

Modern times. Vanavond aandacht voor het fenomeen van de blind date. Drie Britse mannen reizen naar Rusland om vrouwen met een traditionele visie op relaties te ontmoeten. Afl.: Russia for love. BBC2, 22.00-22.50u.

Huis van Oranje. Aflevering in de serie over het koninklijk huis met archiefbeelden en commentaar van bekende Nederlanders behandelt vanavond kroonprins Willem Alexander. RTL4, 22.15-23.00u.

Werelden: Kamikaze. Over het onbekende verhaal achter de Japanse kamikazepiloten in de Tweede Wereldoorlog. Deze piloten zaaiden dood en verderf. Ooggetuigen van beide kanten kijken terug op de acties van toen. Ned.1, 22.26-23.19u.

Druk, druk, druk... Slot van een drieluik over werk en werktempo, portretteert mensen die genoegen nemen met minder inkomen. Ned.1, 23.19-23.58u.

AMUSEMENT

Monty Python night deel 2. Tweede deel van de thema-avond met sketches van Monthy Python en de film Monty Python and the Holy Grail (zie Filmselectie). Net5, 19.25-0.40u.

Eindelijk vijftig! Uitzending ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische komiek Urbanus. VRT, 21.50-22.20u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Psychologe en NRC-columniste Rita Kohnstamm en de NRC-journalist Sjoerd de Jong praten over confrontaties op de televisie tussen slachtoffers en daders; achterblijvers en winnaars; armoedzaaiers en de welgestelden. Ned.3, 19.58-20.33u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Boris Dittrich van D66 over het beëindigen van zijn woordvoerderschap in het asieldebat. Ook aanwezig schrijfster Manon Uphoff. RTL4, 23.00-23.45u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Borussia Dortmund tegen Feyenoord, voorafgegaan door een voorbeschouwing op deze wedstrijd. Na afloop van deze match reacties en samenvattingen van o.a. de wedstrijden Arsenal-Fiorentina, Barcelona-Solna en Rosenborg-Boavista. TV2, 20.15-0.20u., onderbroken door Socutera en Journaal.

KUNST

Pitch. Aandacht voor muziek uit Ghana; een portret van de 70-jarige mezzosopraan en zangpedagoge Cora Canne Meijer en de verkorte versie van de choreografie Oktober van Conny Janssen. Ned.3, 21.02-22.00u.

FILM

Kickboxer IV: The Agressor (Albert Pyun, 1994, VS). Martial arts-film waarin Sasha Mitchell wraak neemt. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

Porky's Revenge (James Komack, 1985, VS). Deel uit reeks succesrijke puberkluchten rond ondeugende scholieren. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Three Fugitives (Francis Veber, 1988, VS). Amerikaanse remake van Vebers eigen Les fugitives (1966) is misdaadkomedie waarin ex-crimineel wordt ontvoerd door bankovervaller. Nick Nolte en Martin Short spelen de rollen van Gérard Depardieu en Pierre Richard. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

. Monty Python and the Holy Grail (Gilliam & Jones, 1974, Engeland). Zie Film-Vooraf. Net5, 20.45-22.30u., met reclame.

Fallen Angels (Wong Kar-wai, 1995, Hongkong). Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hongkong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en drie excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neon-universum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. ARD, 23.00-0.30u., nagesynchroniseerd.

Days of Thunder (Tony Scott, 1990, VS). Formule-film over stock-car-races, met Tom Cruise als balsturige adolescent en Robert Duvall als gedesillusioneerde mentor. BBC1, 23.20-1.05u.

Zorba the Greek (Michael Cacoyannis, 1964, Gr./VS). Muziek van Mikis Theodorakis droeg het nodig bij aan faam van folkloristische karakterstudie. Schuchtere Engelse schrijver Alan Bates leert op Kreta levenswijsheden van imposante Griekse genieter Anthony Quinn. Met Irene Papas als weduwe. ZDF, 1.10-3.25u., zw, nagesynchroniseerd.

. Bad Company (Robert Benton, 1972, VS). Elegante en geestige western relativeert mythisch heldendom. Jeugdige deserteurs in het Amerika van de Burgeroorlog. Schitterende fotografie van Gordon Willis. Met Jeff Bridges, Barry Brown. Morgen, SBS6, 14.40-16.25u., met reclame.