Schadevergoeding voor verdachte in beursfraudezaak

Justitie moet een van de voormalige verdachten in het grote beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds), de ex-bestuursvoorzitter A. Baar van bouwconcern NBM Amstelland, 116.212 gulden schadevergoeding betalen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren bepaald.

Volgens Baars raadsman gaat het om een vergoeding van advocatenkosten en om kosten die noodgedwongen zijn gemaakt om aan te tonen dat zijn cliënt niet betrokken was bij diverse aantijgingen.

De voormalig topman van NBM Amstelland werd in december 1997 in het kader van Operatie Clickfonds gedetineerd en tegen de zin van het openbaar ministerie na enkele dagen vrijgelaten. De arrestatie van Baar trok destijds grote publicitaire belangstelling omdat hij de eerste bestuursvoorzitter van een grote onderneming was die betrokken zou zijn bij de beursfraudeaffaire.

Justitie kreeg Baar destijds in beeld omdat hij nauwe banden onderhield met een van de hoofdverdachten in Operatie Clickfonds, Adri S. Het commissionairsbedrijf Gestion van deze hoofdverdachte deed veel zaken in aandelen NBM Amstelland. Justitie vermoedde handel met voorwetenschap, valsheid in geschrifte en witwassen van zwart geld. Onlangs werd echter bekend dat Baars zaak niet tot verdere vervolging zal leiden.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie onderstreepte vanochtend dat de schadevergoeding alleen betrekking heeft op de gemaakte advocatenkosten: ,,Er is geen sprake van dat een claim is toegewezen die betrekking heeft op ten onrechte aangedane voorlopige hechtenis'', aldus de woordvoerder.

Voor zover bekend is de vergoeding voor Baar de eerste toegekende schadeclaim in Operatie Clickfonds. Diverse andere verdachten hebben aangekondigd ook met schadevergoedingen te komen als de verdenkingen tegen hen niet hard kunnen worden gemaakt.

Het Amsterdamse parket is bezig de verschillende dossiers in het beursfraudeonderzoek af te ronden, waarna ze zullen worden voorgelegd aan de rechter-commissaris. Tot nu toe zijn met name fiscale delicten vervolgd, maar volgens het openbaar ministerie zullen ook beursfraudeaspecten als handel met voorkennis en witwassen van gelden worden voorgebracht.

Daarnaast hoopt Justitie naar aanleiding van Operatie Clickfonds uiteindelijk 100 miljoen gulden aan fiscale boetes en naheffingen te ontvangen. Van dat bedrag is 7,9 miljoen gulden geïnd. Volgens gegevens van de belastingdienst is voor 88 miljoen gulden aan aanslagen opgelegd, die echter voor ,,een substantieel deel'' voorlopig zijn. Tegen een deel is bezwaar aangetekend. Het Clickfondsonderzoek heeft volgens de Amsterdamse hoofdofficier van justitie J. Vrakking tot nu toe ongeveer 15 miljoen gulden gekost.