President Iran bezoekt Frankrijk

De Iraanse president Khatami is vanmorgen aangekomen in Frankrijk voor een officieel bezoek van drie dagen. De Franse regering toont zich open voor vernieuwingen in Iran, maar is behoedzaam over de voortgang.

Frankrijk gaf imam Khomeiny onderdak voor hij naar Iran terugkeerde en de Islamitische Republiek vestigde. Sindsdien echter zijn de betrekkingen vaak moeizaam geweest.

Het is het tweede bezoek van een Iraanse president aan een Westers land sinds de Islamitische Revolutie van 1979. In maart bezocht Khatami Italië. Hij had in april al naar Frankrijk zullen komen. Dat bezoek werd op het laatste moment afgelast omdat de Iraniërs niet konden accepteren dat de Fransen wijn zouden schenken bij de galadiners, terwijl de Fransen weigerden alleen water te schenken.

Khatami zal deze week ,,met alle ontzag en eerbetoon die hij verdient'' worden ontvangen zonder dat in het programma maaltijden zijn opgenomen. Terwijl Franse gastvrijheid zich normaliter afspeelt rond maaltijden, zal Khatami president Chirac, premier Jospin en voormannen van de Franse industrie ontmoeten bij een kop thee of een andere non-alcoholische drank.

Om de veiligheid van de Iraanse bezoeker te waarborgen is de controle aan de Franse grenzen verscherpt en zijn tientallen Iraniërs, onder wie leden van de gewapende oppositiebeweging Mujahedeen-Khalq, in de omgeving van Parijs door de politie preventief vastgezet. Minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Pierre Chevènement, rechtvaardigde de maatregelen vanochtend onder verwijzing naar ,,ernstige en precieze dreigementen'' tegen Khatami. Hij herinnerde aan de gewelddadige demonstraties in Lyon, toen Iran en de Verenigde Staten daar tegen elkaar speelden voor het wereldkampioenschap voetbal, ,,met duizenden opposanten die georganiseerd uit de hele wereld waren gekomen''. De Mujahedeen (die bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als terroristische organisatie te boek staat) en andere Iraanse ballingen zouden vanmiddag tegen de komst van de Iraanse president willen betogen in het centrum van Parijs. De Iraanse oppositie in Frankrijk heeft geprotesteerd tegen de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen ,,om Khatami plezier te doen''.

Parijs wil de als gematigd beschreven Khatami met deze ontvangst steun in de rug geven. In eigen land heeft de Iraanse president permanent te kampen met felle oppositie van conservatieve facties die onder andere de veel grotere persvrijheid onder zijn bewind een gruwel is.

In Franse kranten plaatsten dertig vooraanstaande Fransen een petitie waarin zij de vrijlating eisen van dertien joden die in Iran zijn gevangen gezet op beschuldiging van spionage. Minister Védrine (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd dat Parijs bezorgd is over die en andere mensenrechtenzaken in Iran. Die zullen niet ongenoemd blijven. De Franse TGV-bouwer Alsthom meldde vandaag een Iraanse order voor honderd locomotieven.