Philips raakt uit de gratie op dalende beurs

Een lager slot van zowel Wall Street als Tokio, en de verwachting dat de rente omhoog gaat in Europa, stuurden vanmorgen de koersen op het Damrak naar beneden. Philips deed het slecht.

Beleggers kregen vanmorgen op het Damrak meer zekerheid over de uitkomst van de vergadering die de Europese Centrale Bank volgende week houdt over het rentebeleid. De publicatie van de toename van de geldhoeveelheid in de eurozone toonde een groei van 6,1 procent. Dat was hoger dan de meeste analisten hadden verwacht. Het leidde ertoe dat de verwachting dat de ECB de rente inderdaad opschroeft werd versterkt. De ECB gebruikt de geldgroei als een van de voornaamste voorspellers voor toekomstige inflatie.

De obligatiemarkt reageerde gunstig op het teken dat de ECB daadwerkelijk iets gaat doen aan het inflatiegevaar. Het rendement op de tienjaars-nederlandse staatsobligatie daalde 0,1 procentpunt.

Op de aandelenmarkt was de vergrote kans op een renteverhoging slecht nieuws. De gunstige obligatiemarkt en een euro die daalde tot 1,061 dollar wogen daar niet tegenop. De AEX-index moest met 2,37 punten (0,4 procent) naar beneden tot 549,91 punten. Daarmee daalde de AEX wat minder dan de andere Europese beurzen.

Philips was een van de grootste verliezers. In de loop van de ochtend zakte het aandeel steeds verder weg tot een niveau van 90,80 euro, een verlies van 2,20 euro. Volgens handelaren kreeg het aandeel een tik als gevolg van de ontwikkelingen in Amerika, waar de hightech-sector het op de aandelenbeurzen ook niet goed doet.

De kwartaalcijfers die Akzo Nobel voorbeurs publiceerde leverden het aandeel aanvankelijk een verlies van 2 procent op. Daarna trok de koers aan, zodat het aandeel aan het eind van de ochtend slechts een verlies van 1 eurocent op 39,20 euro noteerde. Op de beurs bestaat de indruk dat Akzo goede kansen heeft als de vezeldivisie Acordis verkocht is.

Bij de AEX-fondsen trok KLM de kar. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij steeg met 2,1 procent tot 25,50 euro. Oorzaak daarvan was een akkoord met het pensioenfonds van de verkeersvliegers dat KLM dit jaar een premiekorting oplevert van 100 miljoen gulden. Op basis van een lagere olieprijs moest Koninklijke Olie ver terug, met een koersverlies van 1,5 procent op 55,47 euro. De financiële sector liet een verdeeld beeld zien, wat samenhangt met de dalende lange rente op de obligatiemarkt en de verwachte stijgende korte rente van de Europese Centrale Bank. ABN Amro en Aegon stonden op lichte winst, ING en Fortis moesten juist wat terug.

Buhrmann lukte het niet de aankondiging van een aandelenemissie te neutraliseren door een forse winststijging over het derde kwartaal te melden. Zoals ook leek bij uitgever VNU zijn beleggers op dit moment niet zo gesteld op emissies. Burhrmann moest 2 procent in koers terug op 16,83 euro.