Patricia Arquette

In een reeks profielen van eigentijdse sterren deze week Patricia Arquette, de ster van True Romance, Lost Highway en de videorelease Goodbye Lover, die haar oudere zus Rosanna allang in roem voorbij is gestreefd.

`You're so cool!', roept Patricia Arquette (Chicago, 8 april 1968) vanaf elke fansite op Internet haar bewonderaars bemoedigend toe. De soundbyte is geplukt uit de film die een ster van haar maakte, het door Quentin Tarantino geschreven True Romance (Tony Scott, 1993), waarin ze een callgirl speelt die in opdracht van zijn vrienden Christian Slater versiert. Cool is Patricia vooral zélf, zowel in haar talloze filmrollen als in werkelijkheid. De legende wil dat ze haar echtgenoot Nicolas Cage pas toestond haar het hof te maken, nadat hij twee opdrachten had vervuld: hij moest haar een handtekening van J.D.Salinger bezorgen en een zwarte orchidee. Daarna vroeg zij hém ten huwelijk, op de stoep van zijn huis en van top tot teen gekleed in zwart vinyl, met een roze bruidstaart in haar hand.

Patricia is, eigenlijk al meteen vanaf True Romance, de koningin van de Arquette-acteursdynastie, als opvolgster van oudere zus Rosanna (1959), ook al zat die wél in Pulp Fiction, evenals broer Alexis (1969), een travestieartiest, die als mooie jongen al vrij snel het loodje legt in Bride of Chucky. Dan zijn er nog de jongere broers David (de slome hulpsheriff in de Scream-serie) en Richmond (de bezorger van een doos met een hoofd erin aan het slot van Se7en). Vader Lewis Arquette is een productief bijrolacteur en grootvader Cliff Arquette was een televisiester.

Toen Patricia 12 was, hing ze rond op de set van haar zus Rosanna en schepte op school op dat ze Timothy Hutton had ontmoet. Het kan verkeren, want wie kent nu nog Timothy Hutton?

Patricia Arquette debuteerde in 1987 in de horrorfilm A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, maar promoveerde al snel naar meer prestigieuze onafhankelijke producties als Far North (Sam Shepard, 1988) en The Indian Runner (1991). Ze was de echtgenote van de titelheld (Johnny Depp) in Ed Wood (Tim Burton, 1994), speelde een blonde en zwartharige dubbelrol in David Lynch' mysterieuze Lost Highway (1997) en was de femme fatale in Stephen Frears' western The Hi-Lo Country (1998), maar ook in de hier slechts op video uitgebrachte thriller Goodbye Lover (1998).

Vorige week kwam in Amerika de eerste film uit van Arquette en Cage samen, Martin Scorsese's Bringing out the Dead, waarvan het necrofiele thema wonderlijk genoeg overeenstemt met dat in haar eerdere film Nightwatch (Ole Bornedal, 1998).

Kinky genrefilms, zoals de binnenkort in ons land verwachte thriller Stigmata, lijken de ideale voedingsbodem voor Patricia Arquette's cool. Zet haar in een meer traditionele film neer, met een humanistische boodschap, zoals John Boormans Birma-drama Beyond Rangoon (1995), en haar aanwezigheid wordt potsierlijk. Zelfs in Eyes Wide Shut, die thematisch aan lijkt te sluiten bij de trend van erotiek in het mortuarium, zou het paar Cage en Arquette vermoedelijk reddeloos ten onder zijn gegaan.

    • Hans Beerekamp