Joop, Rijk, Maarten en Net5

De talkshow Maarten & Rijk op Net5 stopt er na negen afleveringen mee. Er waren vijftien voorzien. Presentatoren Maarten Spanjer en Rijk de Gooyer hadden ruzie gekregen met producent ID&D TV. Zij vonden de kwaliteit van de redactie onder de maat. ,,Daar kunnen zelfs twee wereldtalenten niets van maken'', aldus SBS-baas Fons van Westerloo.

Maarten & Rijk is niet de eerste Nederlandse productie van Net5 die vroegtijdig van het scherm wordt gehaald. Eerder verdwenen al het dagelijkse actualiteitenmagazine Morgen gebeurt het en het boekenprogramma De Tafel van Pam. Net5, dat in maart van dit jaar van start ging, vindt het nog moeilijk kijkers te trekken. Momenteel zijn vooral aangekochte buitenlandse speelfilms en series te zien, maar het zijn vooral Nederlandse producties die een station voor de kijker herkenbaar maken. De programma's van Martine Bijl en Paul Haenen gaan nog wel door. ID&D TV wil geen commentaar geven.

Meer nieuws over Net5: vanaf maandag krijgt het station zijn eigen Big Brother. De zender gaat vier maal per week de real-life-soap The real world uitzenden waarin zeven Amerikanen, bijelkaar gezet in een luxe strandhuis op Hawaii, dag en nacht worden gevolgd. ,,We hopen zo te voorzien in de behoefte aan dit soort programma's'', aldus een woordvoerster van Net5. Het programma begon in 1991 bij muziekzender MTV. Overigens is er een belangrijk verschil met Big Brother, zo meldt Net5: ,,De deelnemers worden niet opgesloten, maar hebben alle bewegingsvrijheid.''

Joop van Ende moet het rustiger aan gaan doen. De amusementskeizer heeft van zijn dokter het advies gekregen zijn `werkzaamheden tot het uiterste te beperken', aldus een woordvoerder van Endemol. Bij Endemol, het bedrijf waar Van den Ende vice-president van de Raad van Bestuur is, worden zijn taken waargenomen door medebestuurder John de Mol. Bij Joop van den Ende producties waarvan Van den Ende algemeen directeur is, was de dagelijkse leiding al in handen van voormalig AT5-directeur Ronald van Wechem. Van den Ende heeft nog wel energie voor Elisabeth, de musical die op 21 november van start gaat. ,,Daar stort hij zich nu op'', aldus Endemol.