Jeanne d'Arc is voor de Fransen actueler dan Brits rundvlees

Vandaag gaat de 31ste verfilming van Jeanne d'Arc in première in Parijs. De film van de Franse Hollywood-regisseur Luc Besson en de Honderdjarige Oorlog trekken hier aanzienlijk meer aandacht dan de huidige Frans-Britse rundvleescrisis.

Het gebaar is uitdagend: minister Glavany (Landbouw) heeft een afspraak met zijn collega Brown afgezegd om vanmiddag met premier Jospin dringend op bezoek aan de Antillen te gaan. Volgens Glavany is de sfeer in Groot-Brittannië niet geschikt voor verstandig overleg. Toch is dat nodig, want een compromis is het best bereikbare als de Europese deskundigen ook morgen Frankrijk ongelijk geven en zeggen dat de grenzen open moeten voor Brits rundvlees.

Gisteren hebben Franse boeren de uitrit van de Kanaaltunnel bij Calais twee uur geblokkeerd en een paar autobanden in brand gezet. Het was een signaal aan de Britse boerenlobby die de supermarkten daar opjut Franse appels en kazen te boycotten. Dat doet altijd wel één minuut twintig seconden op het tv-nieuws.

Maar de Britse opwinding ontbreekt in Frankrijk. De kranten drukken een verslagje uit Londen af, de radio- en tv-zenders duiken op een enkele Britse parlementariër die Frans spreekt. Nergens zijn tekenen dat men Waterloo over wil doen, of de Britten buiten Europa wil houden, zoals De Gaulle met tijdelijk succes in '63 en '67 deed. De Brits-Franse crisis leeft alleen in het Verenigd Koninkrijk. Is het Franse hooghartigheid, benign neglect? Niet echt. Frankrijk is niet zo trots op de eigen veevoeder-industrie, nadat ontdekt werd dat het riool daar soms een systematische bijdrage aan levert. De regering in Parijs weet desondanks het volk achter zich als het – ondanks de opheffing deze zomer van het Europese embargo – Pietje Precies speelt over Brits koeienvlees.

In Frankrijk werd net het 22ste geval van gekke koeienziekte in '99 ontdekt, niet best, maar minder dan de bijna 3000 in Groot-Brittannië. Aan de vooravond van de nieuwe wereldhandelsronde in Seattle staat Frankrijk op scherp: tegen genetisch gemanipuleerd voedsel, tegen de overmacht van Hollywood en tegen het verloren gaan van het Franse platteland. Het gaat niet tegen de Britten, al treft het dat Jeanne d'Arc ze in 1429 uit Orléans verjoeg.

    • Marc Chavannes