Internationaal

LONDEN

De Europese financiële markten reageerden vanmorgen gemengd op de publicatie van een hoog geldgroeicijfer in Europa. De geldgroei in de eurozone, die 6,1 procent bedroeg, wakkerde de verwachting aan dat de Europese Centrale Bank volgende week de rente verhoogt. Op de obligatiemarkt werd dit begroet met koersstijgingen die de tienjaarsrente 0,1 procentpunt deden dalen. De aandelenmarkten reageerden negatief op het rentevooruitzicht.

Londen moest 73 punten (1,2 procent) terug; de FTSE-index kwam uit op 6.019 punten. Met name bankaandelen waren zwak. Het vooruitzicht van een hogere rente in de Verenigde Staten, waar centrale bankiers gisteren waarschuwden voor oplopende inflatie, droeg bij aan een negatieve stemming.

FRANKFURT

De publicatie van de Europese geldgroei woog zwaar in Frankfurt, de vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank. De DAX-index moest met 1,0 procent, of 53 punten, terug tot 5335 punten. Verwacht wordt dat Deutsche Telekom morgen een winstdaling over het derde kwartaal zal rapporteren. Het fonds moest met 1,6 procent terug.

PARIJS

Olieconcern Elf daalde met 6,2 procent, nadat TotalFina 95 procent van de aandelen in handen bleek te hebben en de resterende Elf-aandelenhouders hun stukken van de hand deden. De CAC-index daalde 31 punten (0,7 procent) tot 4.675 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen flink lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 289 punten (1,64 procent) tot 17.382. Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren lager, maar daar waren de verliezen geringer. In Hongkong stond de Hang-Sengindex aan het eind van de handelsdag 0,7 procent in de min. De beurs in Zuid-Korea sloot 0,45 procent lager. In Australië bleef het verlies beperkt tot 0,04 procent.

NEW YORK

Wall Street had gisteravond moeite een duidelijke richting te bepalen. Uiteindelijk sloot het Dow-Jonesgemiddelde op 10.302 punten, een daling van 48 punten. De Newyorkse beurs maakte gisteren ook de nieuwe samenstelling van de toonaangevende Dow-Jonesindex bekend. Olieconcern Chevron, bandenfabrikant Goodyear, detailhandelsgroep Sears Roebuck en chemieconcern Union Carbide moeten plaatsmaken voor onder andere de technologiegiganten Intel en Microsoft. Van de afvallers kregen Goodyear (min 8,58 procent) en Sears (min 6,28 procent) de hardste klappen. De aanstaande Dow-fondsen Microsoft en Intel, beide genoteerd aan de schermenbeurs Nasdaq, waren al fors gestegen en reageerden gisteren nauwelijks.