Intel en Microsoft maken entree in Dow Jones

De technologiegiganten Intel en Microsoft worden per 1 november opgenomen in het Dow-Jonesgemiddelde van de beurs in New York. De maatregel moet ervoor zorgen dat de Dow een betere afspiegeling geeft van het Amerikaanse bedrijfsleven. Het besluit onderstreept het afnemende belang van de `industrie van de rokende schoorstenen' en de opkomst van de hightech, want tegelijkertijd verdwijnen de aandelen van olieconcern Chevron, bandenfabrikant Goodyear en chemiebedrijf Union Carbide uit het koersgemiddelde.

Het is de eerste keer sinds de invoering van het Dow-Joneskoersgemiddelde in 1896 dat bedrijven worden opgenomen die niet zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, en Microsoft, het grootste softwareconcern, hebben een notering op de New Yorkse elektronische schermenbeurs Nasdaq.

De wijziging van de samenstelling van het dertig aandelen tellende Dow-Jonesgemidddelde werd gisteren bekendgemaakt door Dow Jones & Co, de uitgever van The Wall Street Journal. Het koersgemiddelde wordt van tijd tot tijd aangepast om het representatiever te maken of na fusies.

Behalve Intel en Microsoft worden ook het telecomconcern SBC Communications en de doe-het-zelfketen Home Depot opgenomen.

De vorige wijziging van de Dow-Jones dateert van maart '97. De nieuwkomers waren toen verzekeraar Travelers Group (nu Citigroup), computerfabrikant Hewlett-Packard, farmacieconcern Johnson & Johnson en detailhandelsgroep Wal-Mart. Ze vervingen Westinghouse, Texaco, Bethlehem Steel en Woolworth. (Reuters, AP)