Hindernisrace met intelligente haaien

Veel mensen hebben Jaws niet nodig gehad om bang te zijn voor haaien, maar geholpen heeft het wel. In Deep Blue Sea zijn de verschrikkelijke vissen veel vaker in beeld dan in het meesterwerk van Spielberg uit 1975, alweer bijna 25 jaar geleden dus, toen er met computergestuurde effecten en op afstand bestuurde modellen (animatronics) nog niet zo veel mogelijk was. In Deep Blue Sea zien we een haai op het droge liggen ademen om zich dan half op te richten en met een grote hap een arm van iemand af te snaaien. In het water wemelt het van de vinnen en de kaken. Maar meer haai leidt niet vanzelf tot meer huivering. De geluidseffecten zorgen vaak voor meer schrik dan de kaken van het plots opduikende monster.

Deep Blue Sea, dat werd opgenomen in dezelfde studio in Mexico als Titanic, speelt zich af op een gedeeltelijk onder water gebouwd laboratorium voor de kust van Californië. Regisseur Renny Harlin, die ons eerder bang maakte met Die Hard 2: Die Harder en The Long Kiss Goodnight, verdoet weinig tijd met het exposé. In het laboratorium proberen een paar wetenschappers uit de hersens van mako-haaien een geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer te destilleren. Om dit nobele doel te bereiken, hebben ze aan de genen van drie proefhaaien geprutst, met als gevolg dat de dieren veel intelligenter zijn geworden. Een haai kan een oven bedienen, een andere ziet in dat een fles rode wijn iets met bloed gemeen heeft. Wanneer God als straf voor het morrelen aan zijn Schepping een onweer naar Californië stuurt, stort het laboratorium in, en moeten de geleerden en hun personeel ongedeerd door haaien en water naar de oppervlakte zien te komen.

Wie zal het lukken? Is het de geldschieter van het project, die in de Alpen eens een lawine overleefde, en die gespeeld wordt door de grootste ster in de cast, Samuel L. Jackson? Maar zwarten overleven dit soort situaties nooit, zegt de kok, die gespeeld wordt door de aan een filmcarrière beginnende rapper LL Cool J. En hoeveel kans heeft de hoogmoedige natuurkundige (Stellan Skarsgård) die in het laboratorium rookt? Wie op basis van zijn kennis van horrorfilms denkt te kunnen voorspellen welke deelnemer de hindernisrace overleeft, komt bedrogen uit. Veel spanning weet Harlin in Deep Blue Sea niet op te bouwen. Het geheimzinnigste shot is dat van een fles wodka van het merk Finlandia. Waarom die zo lang in beeld komt? Grapje van de regisseur, die in Finland is geboren.

Deep Blue Sea. Regie: Renny Harlin. Met: Samuel L. Jackson, Saffron Burrows, LL Cool J, Thomas Jane, Michael Rapaport, Stellan Skarsgård. In: 64 theaters.

    • Bianca Stigter