Hatelijke nul weg bij Willem II

Zelden zal een elftal uitschakeling in Europees verband zo vrolijk hebben opgevat als Willem II in Moskou. De ploeg van Co Adriaanse ervoer de Champions League tot gisteravond als een kwelling. Het gelijkspel tegen Spartak Moskou (1-1), dat het eerste punt betekende, zorgde voor opluchting in de Tilburgse gelederen. ,,Het voelt een beetje als een overwinning'', zei Adriaanse na afloop.

Die reactie was begrijpelijk. De Champions League begon de Tilburgers behoorlijk op de zenuwen te werken. De tevredenheid na de loting was na vier nederlagen op rij – veertien tegentreffers en vijf strafschoppen tegen – omgeslagen in vertwijfeling. Willem II leek hard op weg de navolger te worden van het Slowaakse Kosice, dat deze competitie al eens met nul punten afsloot.

Zelfs de idealist Adriaanse was in de Champions League voor even een realist geworden. Tegen zijn gewoonte in paste hij zijn elftal aan de tegenstander aan. Vijf verdedigers moesten op het doorweekte veld in Moskou de verwachte stormloop van Spartak opvangen. De trainer, die Galasek en Jaliens door schorsingen miste, had een vol centrum ontworpen met debutant Van Nieuwstadt als bewaker van Titov, Gentile en Hill als schaduwen van de spitsen Sjirko en Bezrodny en Victoria als de controleur. Arts en Valk bleven aan de kant. ,,Zij zouden in een verdedigende rol worden gedwongen. Daar liggen hun kwaliteiten niet'', legde Adriaanse uit.

De tactiek slaagde grotendeels. Mede dankzij het slechte veld, het nodige geluk en sterk optreden van doelman Van Fessem. De vervanger van de geblesseerde Mampaey onderscheidde zich in de beginfase al met reddingen op kopballen van Kovtoen en Bezrodny en een schot van Sjirko. Aan het enige Spartak-doelpunt van Bezrodny, na een combinatie door het midden met Sjirko, had Van Fessem geen schuld. Sanou, voor het eerst in dit seizoen in de basis, maakte na rust gelijk. Met wat meer doortastendheid had Willem II eerder zelfs op voorsprong kunnen komen, maar Ceesay aarzelde oog in oog met doelman Filimonov te lang.

Het was niet de enige grote kans voor de Tilburgers. Sanou, even na rust, en opnieuw Ceesay, kort voor tijd, waren dicht bij treffers. De laatste werd in blessuretijd op weg naar het Russische doel door Kovtoen ten val gebracht. De Spartak-verdediger kon met rood vertrekken. ,,Met een beetje geluk win je hier nog'', vond Van Fessem. ,,Meer dan een gelijkspel zat er niet in'', oordeelde Adriaanse.

Hij was er tevreden mee. Niet verliezen, daar ging het voor één keer om. ,,Die hatelijke nul moest weg'', verklaarde Adriaanse de tevredenheid bij Willem II. De spelers mogen de hele premie van ongeveer 350.000 gulden, die het gelijkspel opleverde, onderling verdelen. (ANP)