Gevoelige nederlaag voor slap Rangers

Valencia is in groep F de eerste ploeg die zich heeft geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. De Spaanse ploeg won op het volgeladen Ibrox Park met 2-1 van Glasgow Rangers en heeft negen punten. Rangers (zeven) en Bayern (zes) moeten volgende week woensdag in München onderling uitmaken welke ploeg er ook doorgaat. Rangers-trainer Dick Advocaat mag zijn oude club PSV dankbaar zijn voor de overwinning op Bayern, omdat de Schotse ploeg nu aan een gelijkspel in de laatste wedstrijd genoeg heeft.

Naast Valencia plaatsten FC Porto, Real Madrid en Sparta Praag zich gisteravond ook voor de tweede ronde. Vorige week gingen Barcelona en Bordeaux het viertal al voor.

De nederlaag van Glasgow Rangers tegen Valencia was verrassend. De Schotten leken na de 4-1 zege van verleden week bij PSV te zijn ontketend. Ze begonnen gisteren echter slap aan het duel. Dat resulteerde tegen een sterke opponent in twee tegentreffers, van aanvoerder Mendieta en Lopez. ,,En als je tegen een ploeg als Valencia met 2-0 achterkomt, is het meestal gebeurd met je'', wist Advocaat. Hij stuurde zijn ploeg de tweede helft in met de opdracht alles of niets te spelen. De in Glasgow zeer populaire Duitser Albertz werd ingebracht en wierp zich op als de aanjager.

Rangers creëerde kansen, maar aan de andere kant kreeg Valencia ook alle gelegenheid de score te verhogen. Meer dan één doelpunt van de thuisploeg, van Moore die een hoekschop van Van Bronckhorst intikte, werd er echter niet gescoord (1-2). Centrumspits Mols speelde een matige wedstrijd. De teleurstelling over de gevoelige nederlaag was groot bij de 50.000 fans en spelers van Glasgow Rangers. Verliezend trainer Advocaat blikte na afloop al vooruit naar de belangrijke confrontatie bij Bayern. ,,We moeten daar vooral geduld opbrengen. Kansen krijg je altijd.''

Verrassend was de grote nederlaag die Hertha BSC in groep H in eigen stadion leed tegen Galatasaray (1-4). De Duitsers hadden vorige week AC Milan verslagen en de Turken verloren dik van Chelsea. Deze keer speelde Galatasaray, gesteund door zo'n 15.000 Berlijnse Turken, zeer behendig en maakte goed gebruik van de geboden ruimte. Hertha kwam voor rust nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft was de thuisploeg kansloos. Sterspeler Hakan Sükür maakte twee doelpunten voor Galatasaray. Bij Hertha stond de Nederlander Van Burik in de basis.

In de andere wedstrijd in deze poule speelden Milan en Chelsea in San Siro gelijk (1-1). De ontmoeting had een beladen karakter omdat er een aantal Italianen bij Chelsea speelt. Bovendien is Desailly een oud-Milan-speler. Hij werd hartelijk verwelkomd door de supporters. Chelsea-trainer Vialli werd daarentegen uitgefloten. De Duitser Bierhoff zette Milan na 73 minuten met een rake kopbal op voorsprong, drie minuten later al maakte Wise de gelijkmaker. ,,Ik ben trots op mijn ploeg'', zei de tevreden Vialli na afloop. ,,Volgens mij waren wij de betere.''

De laatste twee duels beslissen over welke twee ploegen naar de volgende ronde gaan. Alleen Galatasaray is bij voorbaat kansloos. De Turkse club heeft na zijn eerste overwinning vier punten. Chelsea en Hertha staan op acht, Milan op zeven. Chelsea, dat door de onderlinge resultaten aan een punt genoeg heeft, ontvangt volgende week woensdag Hertha, Milan gaat op bezoek bij Galatasaray.

In groep E is alles al beslist. Porto, dat met 3-1 van Molde won, en Real Madrid, dat Olympiakos Piraeus met 3-0 versloeg, zijn onbereikbaar voor de andere twee clubs geworden. In het stadion van Real, dat met Seedorf op het middenveld speelde, zaten gisteravond slechts 9.000 toeschouwers.

Ook in groep G zijn de twee ploegen bekend die naar de volgende ronde gaan. Bordeaux, dat vorige week al zeker was, kreeg gezelschap van Sparta Praag. Beide ploegen speelden gisteravond 0-0 tegen elkaar. Nummer drie Spartak Moskou werd uitgeschakeld door de 1-1 tegen Willem II.