Gerets stookt vuur op tegen Bayern

De verbeterde betrekkingen tussen Duitsland en Nederland hebben gisteravond een deuk opgelopen. Een etmaal voor de beladen wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Feyenoord, vanavond in het Westfalen-stadion, liep het duel tussen PSV en Bayern München uit de hand.

De traditionele burenruzie tussen Duitse en Nederlandse voetbalclubs werd dit keer veroorzaakt door de Belgische trainer Erik Gerets. Hij zorgde voor een opgeklopte sfeer die de spelers van PSV boven zichzelf deed uitstijgen. Bayern verloor met 2-1, maar kan zich nog plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. PSV is uitgeschakeld.

Na afloop van de enerverende wedstrijd wilde Ruud van Nistelrooy zijn shirt ruilen met Lothar Matthäus. De topscorer van PSV toonde daarmee meer respect voor de spelbepaler van Bayern dan de trainer van PSV kon opbrengen. Gerets was in blessuretijd het middelpunt van een opstootje bij de dug-out. Hij duwde Matthäus van zich af nadat de Duitser zich bij een official had beklaagd over een eerder incident waarbij Gerets betrokken was. Tijdens de schermutselingen toonde Ernie Brandts, assistent-trainer van PSV, zijn middelvinger aan de Duitse begeleiders. De tv-beelden zullen voor de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond aanleiding zijn om PSV minimaal een forse boete op te leggen.

Matthäus was gisteravond het mikpunt van woede en agressie. Bij elk balcontact werd hij uitgefloten. Bij elke doeltrap kreeg hij aanstekers en sinaasappels naar zijn hoofd geslingerd. Matthäus is recordinternational in Duitsland, maar geen populaire voetballer buiten de landsgrenzen. Hij is nergens zo gehaat als in Nederland. En dat allemaal omdat hij zich weleens theatraal laat vallen om een tegenstander een gele of een rode kaart aan te smeren. PSV'er Mark van Bommel overkwam het zes weken geleden in München.

Reden voor Gerets om wraak te zweren. ,,Maar ik heb mijn spelers niet opgejut om de Duitsers een doodschop te geven'', benadrukte hij. ,,Er was geen agressie die niet door de beugel kon. Zij zijn wél over de schreef gegaan'', verwees hij naar het natrappen van Jens Jeremies op Arnold Bruggink. De Duitse international kreeg hiervoor een rode kaart.

Gerets noemde het logisch dat hij hartstochtelijk had meegeleefd. Hij was in de huid van zijn spelers gekropen, in de hoop dat zij zich zouden revancheren voor de 4-1 nederlaag van vorige week tegen Glasgow Rangers. Gezien de agressieve strijdwijze en de positieve eindstand kreeg Gerets het gelijk aan zijn zijde. De vraag blijft of het doel de middelen heeft geheiligd. De opgefokte sfeer in het stadion riep herinneringen op aan de interlands tussen Nederland en Duitsland tussen 1988 en 1990.

Waarom had Gerets gisteravond geen goed voorbeeld gegeven? Niet de onervaren spelers maar de ervaren trainer had zich als een klein kind gedragen. Gerets kwam met een ontboezeming die een minderwaardigheidscomplex verried. ,,Ik had in mijn loopbaan nog nooit van Bayern gewonnen. En ik heb in al die jaren een grondige hekel aan Matthäus gekregen. Misschien heb ik de stand nu gelijk getrokken en kunnen we in januari in New York een pintje met elkaar drinken.''

Matthäus vertrekt na de jaarwisseling om privéredenen naar de Verenigde Staten. Hij heeft een Amerikaanse vriendin en zal zijn indrukwekkende loopbaan in haar geboorteland afsluiten. De 136-voudige international miste gisteravond de dynamiek die zijn spel jarenlang heeft gekenmerkt. Maar hij strooide als vanouds met dieptepasses en gaf op een intelligente manier rugdekking aan zijn medespelers. Gerets moest het schoorvoetend toegeven. ,,Met de voetballer Matthäus heb ik geen probleem. Hij speelde een perfecte wedstrijd.''

Gerets en Matthäus kennen elkaar sinds de finale van het EK in 1980. Toen verloor de Belgische strijder voor de eerste keer van de Duitse allrounder. Sindsdien heeft Gerets nooit kunnen winnen van Matthäus, ook niet in clubverband met PSV en AC Milan. De 45-jarige Gerets en de 38-jarige Matthäus koesteren dezelfde winnaarsmentaliteit. Gerets door de mouwen op te stropen, Matthäus door zijn tegenstanders uit te dagen. ,,Ik provoceer niet, maar ik intimideer, uit overlevingsdrang'', verklaarde hij vijf jaar geleden in een vraaggesprek met deze krant.

Gisteravond deed Matthäus een geslaagde poging tot intimidatie. Gerets kon zich niet beheersen en reageerde zijn frustraties af. De heetgebakerde trainer werd na afloop gesteund door manager Frank Arnesen, die als speler van het Deense elftal in 1986 werd geslachtofferd door Matthäus. Tijdens het WK in Mexico werd Arnesen door zijn Duitse plaaggeest op de hielen getrapt, waarna hij zijn gram haalde en een rode kaart kreeg. ,,Mijn eigen schuld'', erkende Arnesen. ,,Matthäus is heel irritant, maar hij verdient ook respect.''

Na het eindsignaal vluchtte Gerets gisteravond naar de catacomben, achterna gezeten door enkele wraaklustige Duitsers. Een vechtpartij kon juist worden voorkomen. ,,Ik zag een heel leger op me afkomen, gelukkig ben ik heelhuids uit het strijdperk tevoorschijn gekomen'', sprak Gerets oorlogstaal. Zijn collega Ottmar Hitzfeld wenste ,,geen woorden vuil te maken aan de heer Gerets'', waarmee de trainer van Bayern zijn woede camoufleerde.

Voor Matthäus waren de schermutselingen met Gerets geen reden om zijn mond te houden. ,,Jullie hebben het toch kunnen zien? De beelden zeggen wat over de aard van jullie trainer. Hij is totaal gestoord, vraag maar aan zijn spelers.''

Matthäus reageerde gelaten op de vijandelijkheden van het Nederlandse publiek. ,,Ik weet wat ik kan. Daaraan kan geen supporter of journalist iets veranderen. In Holland is alles heel speciaal'', verkondigde de speler die over acht maanden terugkeert in de Lage Landen. Tijdens Euro 2000 wacht hem een soortgelijk onthaal.

    • Jaap Bloembergen