Expres op hol geslagen neo-noir

Het scenario van Goodbye Lover bevat zoveel twists en turns dat er geen beginnen aan is het samen te vatten. Aan het einde van deze expres op hol geslagen neo-noir heeft iedereen iedereen bedrogen en verraden en opnieuw een rad voor ogen gedraaid, en is het alsof je in een keer het totale aanbod aan misdaadfilms en -series van een week televisie achter de rug hebt. Een femme fatale, een nufje, twee broers die niet willen deugen en een cynische detective zijn de belangrijkste personages. Een huwelijk in Las Vegas, een val van een balkon in een zwembad, een achtervolging per auto, een seriemoordenaar, een huurmoordenaar, een overspelige senator, levensverzekeringen; het zit er allemaal in. Het resultaat is niet beter maar intenser hetzelfde: dubbelgetrokken bouillon van bouillonblokjes.

Goodbye Lover werd geregisseerd door Roland Joffé, die in 1984 vanuit het niets The Killing Fields regisseerde, en daarna bezig is geweest daar weer in terug te zakken; met Goodbye Lover versnelt hij waarschijnlijk het tempo. De film mocht in Amerika even in de bioscoop draaien, maar wordt hier meteen op video uitgebracht.

De seksscènes zijn het verbijsterendst in het stijlvol bedoelde Goodbye Lover. Patricia Arquette en Don Johnson doen het in de kerk achter het orgel en de een klinkt de ander met handboeien vast aan een glazen bijzettafeltje. Arquette ziet er in deze film uit alsof ze alle outfitjes die ze als stoeipoes in Lost Highway en The Hi-Lo Country droeg over elkaar heen heeft aangetrokken. Met haar blonde Louise Brooks-pruik is ze femme fatale en dom blondje ineen. Don Johnson, de detective uit de tv-serie Miami Vice, is nog steeds vergeten dat de jaren tachtig voorbij zijn – zijn rimpels en buik zijn wel op de hoogte. De detective wordt gespeeld door een ster uit een iets recentere tv-serie, Ellen DeGeneres uit Ellen. Zij zorgt er als de cynische detective voor dat de neo-noir af en toe ook nog een komedie is. Net als Emma Thompsons detective in Judas Kiss propt ze het ene na het andere junkfood naar binnen en grossiert ze in grofheden. Als ze langs de snelweg twee verbrande lijken vindt, zegt ze bijvoorbeeld: ,,one is regular, the other extra crispy.''

Goodbye Lover. Regie: Roland Joffé. Met: Patricia Arquette, Dermot Mulroney, Don Johnson, Ellen DeGeneres. Uitgebracht op video door Warmer Home Video.

    • Bianca Stigter