Ernst en onderbroekenlol op Rhode Island

Peter Farrelly, die samen met zijn broer Bobby de even scabreuze als succesvolle filmkluchten Dumb and Dumber en There's Something about Mary regisseerde, lijkt niet iemand van wie je een autobiografische roman verwacht. Outside Providence speelt zich af in 1974 en gaat over Farrelly's jeugd in een achterbuurt in Rhode Island. Hij bewerkte het zelf tot een scenario, dat verfilmd werd door Michael Corrente, een theater- en filmregisseur, wiens eerdere werk nooit in Nederland te zien was, maar een prestigieuze film naar David Mamets toneelstuk American Buffalo bevat.

De combinatie Farrelly-Corrente levert een curieus resultaat op. Outside Providence is een nogal bleke hybride, die maar niet kan kiezen tussen een serieuze toon en onderbroekenlol. De hoofdpersoon wordt samen met een invalide broertje opgevoed door een alleenstaande vader (Alec Baldwin), die meestal bier drinkt of poker speelt. De oudste zoon brengt zijn dagen door met blowen en kattenkwaad, in gezelschap van langharige leeglopersvrienden, totdat hij een klein ongelukje veroorzaakt met een polietieauto. De jeugdrechter en zijn vader besluiten dat een strenge middelbare school uitkomst zou kunnen bieden. Zo belandt hij op een prep school, waar jongens in blauwe blazers het gezag tarten, omdat ze door de donaties van hun vaders toch niet van school gestuurd kunnen worden. En zowaar slaagt het armoedige buitenbeentje erin een mooi meisje van goede familie aan de haak te slaan.

Het is niet helemaal duidelijk wat Farrelly en Corrente ons met Outside Providence vertellen willen, maar vermoedelijk gaat het hier om een kluchtig melodrama over klassentegenstellingen, waarin de nu zo succesvolle Hollywoodregisseur alsnog wraak neemt op het establishment dat hem ooit minachtte.

Outside Providence is vlees noch vis, een melodrama zonder drama en een klucht die serieus genomen wil worden. Opvallend is ook de terloopse toon van potentieel dramatische gebeurtenissen. Het valt moeilijk voor te stellen welk publiek de makers voor ogen hadden: voor de tieners die naar There's Something about Mary gingen is Outside Providence te saai, voor liefhebbers van serieus filmdrama te plat. Alleen de geldschieters, die de film mede mogelijk maakten, kleine middenstanders uit Rhode Island, kunnen tevreden zijn. Outside Providence is een van de weinige films die gesitueerd zijn in deze piepkleine staat aan de oostkust, de bakermat van Farrelly én Corrente. Waarschijnlijk is regionale trots op een godvergeten uithoek de belangrijkste motivatie geweest om de film te maken.

Outside Providence. Regie: Michael Corrente. Met: Shawn Hatosy, Alec Baldwin, George Wendt, Amy Smart, Tim Crowe, Jon Abrahams. In: City 3, Amsterdam; Cinerama 4, Rotterdam; Pathé 3, Scheveningen; Rembrandt 3, Eindhoven.

    • Hans Beerekamp