Economie van Japan herstelt zich

Het Japanse ministerie van Handel (MITI) verwacht in november een forse stijging van de industriële productie. De vanmorgen gepresenteerde prognose heeft de verwachting versterkt dat Japan zich daadwerkelijk herstelt van de grootste naoorlogse recessie.

Volgens het MITI neemt de Japanse industriële productie in november met 3,8 procent toe in vergelijking met oktober. In september was sprake van een daling met 0,8 procent, maar volgens economen is deze vooral toe te schrijven aan het feit dat in augustus sprake was van een forse stijging.

,,De voorspelling van het MITI voor november weerspiegelt een volledig herstel van de industriële productie'', aldus senior-econoom Kazuhiko Ogata van ABN Amro Securities. Hij voegde eraan toe dat een sterkere export, vooral naar Azië, de industriële productie verder zal stimuleren. Economen in Japan wezen ook op de aanpassingen in de voorraadvorming als positief signaal voor de productie.

Volgens een peiling van Reuters onder 26 economen gaan deze gemiddeld uit van een economische groei van één procent in het fiscale jaar dat loopt tot maart. Sommige economen hielden een slag om de arm en legden een verband tussen de verwachte productiegroei en het millenniumprobleem. ,,Ik denk dat de voorspelling slechts wordt gesteund door een eenmalig effect'', aldus chef-econoom Hiroshi Kuribayashi van Barclays Capital.

Topman Taichi Sakaiya van het gezaghebbende Economisch Planbureau (EPA) zei gisteren dat hij zijn groeiprognose van 0,5 procent voor het lopende fiscale jaar ook naar boven zal bijstellen bij de aankondiging van een al eerder gepland economisch stimuleringspakket van 10 biljoen yen. Dit pakket zal volgende maand aan het parlement worden voorgelegd.

Sakaiya gaf geen cijfers voor de officiële prognose, maar ambtenaren hebben al gezegd dat deze rond de één procent zal liggen.

De Bank of Japan kondigde vanmorgen na een reguliere bijeenkomst van haar monetaire comité aan dat het monetaire beleid ongewijzigd blijft. Het disconto blijft op het historisch lage niveau van 0,5 procent, dat al sinds september 1995 geldt. De centrale bank gaf tegelijkertijd aan dat het ,,ruime liquiditeiten'' in de markt zal pompen en zal stimuleren dat de daggeldrente naar ,,het laagst mogelijke niveau'' gaat.

Vorige maand kwamen de G7-landen overeen dat de Bank of Japan meer liquiditeiten in de economie zou pompen, waarmee de centrale bank bezweek voor druk van de eigen regering en die van andere G7-landen.(Reuters, AFP)