Chemische wapens uit Duitsland naar Turkije

Nog geen dag nadat de Duitse regeringscoalitie een compromis heeft bereikt over de levering van een Leopard II tank aan Turkije, berichtte de televisieprogramma Kennzeichen D dat het Duitse leger Turkije helpt bij de opbouw van een laboratorium voor chemische wapens.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft vanochtend de betrokkenheid bij het laboratorium bevestigd. Volgens het ministerie gaat het om ,,een puur defensieve maatregel''. Doel van het laboratorium zou zijn om strategieën te ontwikkelen bij de verdediging tegen een eventuele aanval met chemische wapens. Er zijn volgens Kennzeichen D aanwijzingen dat Turkije tegen internationale verdragen in zelf chemische wapens heeft ingezet bij een aanval tegen Koerden in mei van dit jaar. Daarbij zouden in Duitsland gefabriceerde gaspatronen zijn gebruikt.

Militaire samenwerking met Turkije ligt in de Duitse regeringscoalitie zeer gevoelig. De Groenen vinden een dergelijke samenwerking ongewenst gezien de mensenrechtensituatie in Turkije. Zelfs de gematigde Groene minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer deelt die mening. De SPD van bondskanselier Gerhard Schröder wijst er echter op dat Turkije NAVO-lid is en verdedigt de verkoop van tanks aan het land.

Duitsland had een akkoord met Turkije voor de verkoop van duizend Leopard II tanks, waarmee een bedrag van 7 miljard gulden gemoeid is. Als compromis heeft de regering besloten slechts één tank te leveren, die door het Turkse leger getest kan worden. De regering probeert daarmee het contract te redden. De verkoop van de andere tanks wordt afhankelijk van de verbetering van de mensenrechtensituatie. (Reuters)