Bu (13) jongste grootmeester ooit

De internationale schaakgrootmeesters worden steeds jonger. Vorige week behaalde de 13-jarige Chinees Bu Xiangzhi in een toernooi in China zijn derde grootmeesterresultaat. Als Bu door de wereldschaakbond (FIDE) tot grootmeester benoemd wordt, zal hij de jongste uit de schaakgeschiedenis zijn.

Samen met twee gerenommeerde grootmeesters, de Vietnamees Dao Thien Hai en de Chinees Peng Xiaomin, won Bu het Qingdao Daily Cup-toernooi. Vlak daarvoor, begin oktober, schreef hij in Boedapest het Kluger-herdenkingstoernooi op zijn naam, terwijl Bu in september in de Hongaarse stad Paks ook al een toernooi had gewonnen.

Drie grootmeesterresultaten zijn over het algemeen genoeg voor de titel, maar het is niet helemaal zeker of dat voor Bu ook geldt. Met de twee resultaten in Hongarije is niets mis, maar aan het toernooi in Qingdao kleeft een kleine technische smet. Daar werden negen ronden in zes dagen gespeeld. Dat is te snel, want de reglementen van de FIDE zeggen dat het maar twee keer tijdens een toernooi mag voorkomen dat er twee partijen op één dag gespeeld worden. Strikt genomen telt de laatste toernooioverwinning van Bu niet mee, maar waarschijnlijk zal ze toch wel erkend worden, want de ervaring leert dat de FIDE in zulke gevallen graag de hand over het hart strijkt.

Bu Xiangzhi wordt op 10 december 14 jaar. Het record dat hij gaat breken staat nog op naam van de Oekraïener Ruslan Ponomariov, die 14 jaar en 17 dagen oud was toen hij in 1997 zijn laatste benodigde grootmeesterresultaat haalde. Daarvoor waren Bobby Fischer, Judit Polgar, Peter Leko en Etienne Bacrot de jongsten.

En het houdt niet op. De geduchte Teimour Radjabov uit Azerbeidzjan, twaalf jaar oud, heeft nog meer dan een jaar om het nieuwe record te breken, en in China staat een groep kinderen met zeer hoge rating te trappelen van ongeduld.