Brussel tegen turbohormoon melkvee

De Europese Commissie wil niets weten van het vrijgeven van het BST-hormoon, dat de melkproductie van koeien stimuleert. De commissie stelde gisteren voor het uit 1990 daterende verbod in de Europese Unie op het gebruik van BST te verlengen. De commissie voert het dierenwelzijn en de volksgezondheid aan om het verbod te handhaven. De maatregel werd in 1994 verlengd tot eind dit jaar. BST, ontwikkeld door het Amerikaanse concern Monsanto, is in de Verenigde Staten sinds 1993 toegestaan.

Met haar voorstel volgt de commissie het advies van wetenschappers. Volgens eurocommissaris Byrne (volksgezondheid) bevestigt dit advies de noodzaak van het verbod ,,dat volledig wordt ondersteund door de lidstaten en de bevolking''. Hij vertrouwt daarmee op de steun van de landbouwministers en het Europarlement voor zijn voorstel. Byrne zet zich verder af tegen mogelijke Amerikaanse beschuldigingen dat de unie met het verbod de markt afschermt. De import van melk- en vleesproducten uit niet-EU-landen die het turbohormoon toelaten, wordt niets in de weg gelegd. (ANP)