Boete voor weigeren bediening zigeuner

Een rechtbank in Ostrava in de Tsjechische Republiek heeft de eigenaar van een restaurant een boete van omgerekend 800 dollar opgelegd omdat hij heeft geweigerd een Roma (zigeuner) te bedienen. Van het geld gaat 300 dollar naar een liefdadigheidsinstelling voor Roma.

Het gebeurt in Tsjechië regelmatig dat Roma worden geweerd uit hotels, restaurants, zwembaden en andere openbare gelegenheden. Om daarover – eindelijk – een juridische uitspraak af te dwingen was Roma-activist Petr Horvath met twee vrienden en een advocaat naar het restaurant in Ostrava gegaan. ,,We willen restauranteigenaars zover brengen dat ze Roma niet meer durven afwijzen'', zei Horvath na de uitspraak.

Tsjechië is deze maand in opspraak geraakt waar het de behandeling van Roma betreft, eerst door de bouw van een muur in de stad Ústí nad Labem, waarmee Roma van de `nette' Tsjechen worden afgezonderd, en daarna door EU-kritiek op de ,,wijdverbreide discriminatie' van Roma. (AP)