ARROZ A BANDA

Deze Spaanse visschotel wordt langs de gehele kust van Spanje, het hele jaar door, gegeten. De vis die hiervoor wordt gebruikt is afhankelijk van wat er op die dag is gevangen. In principe kunnen bijna alle soorten vis in het gerecht worden verwerkt, hoewel vette vis zoals zalm en makreel de bouillon al snel een wat tranige smaak geven. Abanda wil zeggen apart. De rijst wordt altijd apart als eerste gang geserveerd met aïoli (knoflookmayonaise). Daarna volgen de vis en schaaldieren. Voor de visbouillon kunt u kant en klare bouillon kopen maar het lekkerst is natuurlijk vers getrokken bouillon. Hiervoor kunt u best bij uw visboer om wat vissenkoppen en graten vragen. Laat deze dan een uurtje of 2 koken met wat wortel, ui, laurierblad en verse peterselie. Dit recept valt of staat met een lekkere bouillon. Haal de bouillon door een fijne vergiet en u kunt beginnen. Breng de visbouillon aan de kook. Voeg de garnalen hieraan toe en laat 2 minuten koken. Schep de helft van de garnalen er uit. Pel ze en hak het vlees in kleine stukjes. Voeg de vis en schaaldieren toe aan de bouillon en kook tot ze gaar zijn. Schep de gare vis, andere helft van de garnalen en schaaldieren voorzichtig uit de bouillon met een brede schuimspaan, zodat de vis het niet in stukjes uiteenvalt. Laat de bouillon op een laag vuur doorkoken. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit knoflook, ui, tomaat, peterselie, paprikapoeder, en saffraan. Laat dit 2 minuten doorpruttelen. Roer nu de rijst er goed doorheen zodat ze niet aan elkaar plakt. Bak de rijst nu 3 minuten. Giet hier nu de kokende visbouillon en gehakte garnalen bij. Breng het geheel aan de kook boven een half hoog vuur en laat het dan 5 minuten doorkoken zonder deksel. Verlaag het vuur en laat nu 15-20 minuten verder doorkoken met de deksel er op. Sprenkel nu de witte wijn over de rijst en zet het vuur enkele seconden op zijn hoogst. Serveer de rijst nu met wat aïoli en daarna de vis en schaaldieren met wat partjes citroen. Eet smakelijk.

    • Miguel Sanmartin