Antwerpen wil treinen over IJzeren Rijn

Antwerpen wil dat binnen een jaar vijftien treinen per dag via het bestaande tracé van de IJzeren Rijn naar Duitsland kunnen rijden. De Antwerpse schepen (wethouder) van de Haven, Delwaide, heeft dit vanmorgen gezegd tijdens een debat over het stimuleren van het spoorvervoer naar Duitsland. Hij wil op middellange termijn met Nederland zoeken naar een definitieve oplossing voor de Nederlandse problemen met het tracé van de spoorlijn. De IJzeren Rijn is een spoorlijn van Antwerpen naar Duitsland die sinds de Tweede Wereldoorlog steeds minder werd gebruikt en waarover vanaf 1991 helemaal geen treinen meer rijden. De lijn loopt voor een deel door Nederland, dwars door Weert en Roermond en vlakbij de Duitse grens door het Meinweggebied, dat in Nederland de status van natuur- stiltegebied heeft gekregen. België wil al sinds enkele jaren de IJzeren Rijn opnieuw in gebruik nemen, maar stuit daarbij op Nederlandse bezwaren.